Nedavno obnovljena
309

Bajram-namaz nakon 32 godine klanjan u Sinan-begovoj džamiji u Čajniču, prisustvovao i Bećirović

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
(Foto: E. A./Klix.ba)
Centralna bajramska svečanost na području Muftijstva Goraždanskog održana je jutros u obnovljenoj džamiji Sinan-bega Boljanića u Čajniču gdje je ove godine klanjan i prvi teravih namaz nakon 32 godine.

Bajram-namaz u džamiji Sinan-bega Boljanića je predvodio muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

"Put vjernika je put dobra. U njemu je njegova snaga, sreća i zadovoljstvo. Takmičiti se u dobru najviša je razina ostvarene vjere. Na putu dobra žrtvuj koliko možeš i potrudi se da te na tom putu niko ne prestigne. Muslimanu je dozvoljeno zavidjeti drugom na dobru koje čini, ako će ga to potaknuti da ga proba preteći", istaknuto je tokom bajramske hutbe.

Bajram u Čajniču

Obnovljena džamija Sinan –bega Boljanića jutros je bila ispunjenja brojnim vjernicima koji su bajram-namaz željeli klanjati upravo na ovom mjestu, a pridružio im se i Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva BIH sa svojom pratnjom koji je bajram-namaz odlučio klanjati u obnovljenoj čajničkoj ljepotici.

Nakon dugogodišnje obnove simbola Čajniča, bisera orijentalne arhitekture, džamije koja je slovila je za najljepšu i najimpozantniju koju je Sinan-beg, inače zet Mehmed- paše Sokolovića, dao izgraditi u centru Čajniča 1570. Godine, ovogodišnji mjesec posta bio je poseban vjernicima.

"Na području Medžlisa Islamske zajednice Čajniče i ove godine ramazanske aktivnosti protekle su odlično. Inače, uz Ramazan je sve bolje, lakše, a ove godine posebno treba naglasiti prvi teravih namaz, koji je klanjan u Sinan-pašinoj džamiji u Čajniču. To je bio centralni ramazanski program za nivo Muftijstva goraždanskog i to je prvi zajednički namaz u ovoj džamiji nakon 32 godine, a prisustvovao je i Reisu-l-ulema dr Husein ef. Kavazović. Sama najava ovog programa i ove riječi, prvi zajednički namaz nakon 32 godine , to je da se čovjek naježi. Veliko ushićenje i neopisivu radost primijetio sam kod svojih džematlija. Hvala Allahu koji nam je sve ovo omogućio, i hvala Mu na blagodati vjere, i na blagodati Ramazana. Sve je to odlična uvertira za otvorenje džamije planirano za 12.juli ove godine", kaže Avdo efendija Šišić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čajniče.

Bajram u Čajniču kruna je onog što se dešavalo tokom mjeseca posta u ovom mjestu kojeg ramazani ožive jer je mali broj povratnika u Čajniču.

"Teravije su se klanjale u svim našim džamijama od Zaborka, preko Čajniča, do Batova, Međurječja, Kapovog Hana. Naše džematlije su se svaku noć družili poslije teravije, prelijepo nam je protekao ovaj mubarek mjesec Ramazan. Činimo dovu Allahu da ukabuli naš post, naše namaze, sve druge ibadete i da nas osnaži i pomogne da na svojoj rodnoj grudi, i u Čajniču, očuvamo i hizmetimo za naš din i Islam. Također, naš ovogodišnji softa je učenik 4. razreda Behram-begove medrese u Tuzli, divno dijete i raduje me da je i on zadovoljan svojom ramazanskom praksom ovdje kod nas, u manjem BH entitetu. Imali smo također dosta zajedničkih iftara, od naše dijaspore, ali i Čajničana koji žive u Bosni, hvala im. Sve u svemu, ramazanske aktivnosti protekle su odlično, ima to veze sa mnogo čime, sa radom i zalaganjem naših čajničana, ali možda ponajviše sa ovom prvom Teravijom i sa Sinan-pašinom džamijom i nadamo se, i činimo dovu Gospodaru svjetova da inšallah u budućnosti bude još bolje", poručio je efendija Šišić.

Pored Čajniča, na području Medžlisa u Čajniču bajram-namaz je klanjan još u džamiji u Međurječju.

Kajserija jutros puna vjernika

Stotine vjernika klanjalo je bajram-namaz na obalama Drine u goraždanskoj Kajseriji, centralnoj gradskoj džamiji na području goraždanskog muftija, gdje je bajram-namaz predvodio Rasim efendija Džafić.

Bajram-namaz klanjan je u svim džamijama na području goraždanskog muftijstva, dok će drugi dan Ramazanskog bajrama, tradicionalno biti obilježen kao Dan šehida

"Ovaj datum koji je ustanovljen 1995. godine odlukom Rijaseta IZ u BiH svake godine se obilježava na prigodan način u svim džematima, medžlisima i muftijstvu. Centralni program obilježavanja održat će se na spomen obilježju "Goražde grad heroj, svojim braniocima", a potom slijedi obilazak mezarja Glamoč, Omeđak, Baćci i Kolijevke. U 12 sati u Sinan begovoj džamiji u Goraždu proučit će se Hatma dova šehidima koju tradicionalno uče imami, vjeroučitelji, polaznici mektebske pouke, članovi Mreže mladih, Odjela za brak i porodicu i sve džematlije koje znaju učiti i pozivamo ih da se okupimo drugog dana Ramazanskog bajrama", poručio je Refik ef. Čaušević, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva.