Snažne poruke
71

Bajram-namaz klanjan u Tuzli, vjernici pozvani na suosjećajnost s mještanima Podrinja

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Sve tuzlanske džamije jutros su bile ispunjene vjernicima koji su klanjanjem Bajram-namaza dočekali radosni muslimanski blagdan. Muftija iz ove regije vjernike je pozvao na plemenitost i suosjećajnost, posebno sa mještanima Srebrenice i Podrinja.

Bajram-namaz jutros je klanjan u svim džamijama u Tuzlanskom kantonu, a ekipa portala Klix.ba ovaj put posjetila je Behram-begovu džamiju u Tuzli, gdje su vjernici u safovima obavili vjerski obred. Bajram-namaz je predvodio Ahmed efendija Hatunić, direktor Behram-begove medrese u Tuzli u okviru koje se i nalazi džamija.

Nakon klanjanja bajram-namaza te međusobnog čestitanja, vjernici su krenuli svojim kućama gdje će nakon klanja kurbana radost ovog blagdana podijeliti sa svojim najbližim.

Ove godine, tuzlanski muftija Vahid efendija Fazlović Bajram-namaz je predvodio u Liplju, gdje su se okupili učesnici Marša mira. Međutim, Fazlović je svim vjernicima tuzlanske regije uputio bajramsku čestitku u kojoj je naveo da su posebna vrijednost ovih dana ibadeti hadža i kurbana čijim obavljanjem svoju pokornost gospodaru uzvišenom i njegovom posljednjem poslaniku, alejhi selam, istovremeno iskazuju muslimani u cijelom svijetu.

"Bajramski blagdani su uvijek vrijeme u kojem nas plemeniti gospodar nadahne jačom vjerom i ispuni posebnim osjećajem mira i zadovoljstva. Veličanje Boga jedinog i duboka zahvalnost u našim dušama najljepša su spona s njegovom milošću i plemenitošću koje na Bajram svi mi tako snažno osjetimo", naveo je Fazlović.

Ove godine, uz predano obavljanje bajramskih obreda, muslimani u BiH obilježavaju godišnjicu genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici, na što se osvrnuo i tuzlanski muftija.

"Okupit ćemo se da u velikom broju i s posebnim osjećajima i mislima budemo uz naše šehide, njihove porodice i sve dobre ljude koji žive u Srebrenici i Podrinju. Naš doživljaj Bajrama toga dana u Srebrenici će nas, ako Bog da, još više približiti jedne drugima i osnažiti nas u istrajnosti da čuvamo zalog svakog šehida i svakog pregaoca u borbi za svoju zemlju Bosnu i Hercegovinu, mir i slobodu", dodao je Fazlović.

On je Allaha, dželle šanuhu, zamolio u ovim bajramskim danima, ispunjenim posebnim bereketom, da vjernike čvrsto veže uz sve zajedničke vrijedosti u dini-islamu i u njihovoj privrženosti domovini.

"Braćo i sestre, povećajmo i učvrstimo našu odlučnost da radimo za dobro svih ljudi. Nesebično budimo uz one kojima smo dužni pomagati. Oslanjajmo se u svom životu na dragog Boga i gradimo međusobno povjerenje. Ovi mubarek-dani su dragocjena prilika da muslimani svojom obnovljenom duhovnom snagom i bajramskim zajedništvom osnaže i učvrste svoj džemat. Istovremeno, ovaj blagdan svojim univerzalnim načelima i porukama nas muslimane povezuje sa svim drugim ljudima", naglasio je Fazlović.

Na kraju Allaha uzvišenog moli da vjernicima podari dobro zdravlje i dug život oplemenjen najljepšim ljudskim vrlinama i dobrim djelima.