Vjernici u džamijama
344

Bajram-namaz klanjan u Tuzli, muftija poručio da muslimani u BiH nikada neće izgubiti nadu u dobro

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Brojni vjernici jutros su ispunili sve tuzlanske džamije, a klanjanjem Bajram-namaza dočekali su veliki muslimanski blagdan.

Sve džamije u Tuzlanskom kantonu jutros su bile ispunjene vjernicima, koji su klanjanjem Bajram-namaza dočekali veliki muslimanski blagdan.

Centralni bajram-namaz za područje tuzlanskog muftijastva klanjan je u u džamiji Kralja Abdullaha, a predvodio ga je tuzlanski muftija Vahid efendija Fazlović.

U svojoj poruci on je naveo da su se vjernici našli na kraju ramazani-šerifa, blagoslovljenog mjeseca ispunjenog mnogostrukim prilikama za postizanje velikih i trajnih blagodati.

"Ramazanski ibadeti su nas duhovno ojačali. U namazu i postu smo pronalazili svakodnevni mir i zadovoljstvo. Noćima smo neumorno bdjeli u obavljanju teravih-namaza i upućivanju iskrenih i najljepših dova Gospodaru svjetova. Osjećali smo neiscrpnu snagu i bili ustrajni. Naše intenzivno druženje s Kur'ani-kerimom okrijepilo nas je ljepotom njegove riječi i pomoglo nam da sveobuhvatnije razmišljamo o istinitoj i spasiteljskoj poruci ove jedinstvene knjige. U velikoj smo nadi da smo ostvarili više razine bogobojaznosti i plemenitosti i da smo Uzvišenom Bogu bliži i miliji", poručio je muftija tuzlanski.

U ovom časnom mjesecu vjernici su iznova učili, ali i znatno uvećali spoznaje da su ibadeti njihova suštinska potreba.

"Pokreću nas na kvalitetno poimanje dobra i jačaju svijest o njegovoj neophodnosti. Ibadeti zahtijevaju i omogućavaju da naša djela budu oplemenjena vjerom u jednog Boga i iskrenim nijetom, odnosno da naše vjerovanje ima konkretizaciju u dobrim djelima i lijepom ponašanju. Zato se upravo s ostvarenom cjelinom ramazanskih pregnuća može najbolje osjetiti kako vjerovanje i dobročinstvo uzdižu ljudsku dušu na prijestolje časti i dostojanstva. A kada je uzdignuta na tu deredžu, duša je zaštićena od pada u provaliju nemara i raskalašenosti i od poniženja na oba svijeta", naveo je efendija Fazlović.

Svi koji su bili istrajni na blistavom ramazanskom putu zaslužni su za preporod zajedničkog duhovnog stanja i za jačanje plemenitog džemata.

"Allahu uzvišenom se zahvaljujemo na uputi koju smo u proteklom mjesecu slijedili i na blagodatima kojima nas je opskrbio. Iskažimo tu svoju zahvalnost riječima i djelima i potvrdimo je srcem. Molimo Svemogućeg da nam podari mudrost i snagu da se dostojno brinemo o svojoj zajednici i domovini. Sa čvrstom vjerom i iskrenom dovom, sa spremnošu na samoprijegoran rad i zajedništvo, muslimani u ovoj zemlji nikada neće izgubiti nadu. I bit će postojani čuvari onoga što im pripada. Čuvat će svoje vrijednosti i njegovati lijep odnos prema svim ljudima", naglasio je on.

Kako je kazao, u danima naše najveće radosti, a to bajramski dani zaista jesu, sjetimo se onih kojima možemo pomoći i olakšati im lijepom riječju i dobrim djelom.

Nakon klanjanja bajram-namaza i međusobnog čestitanja blagdana, vjernici su krenuli svojim kućama gdje će ovaj dan provesti u krugu najmilijih.