Pogledajte radno vrijeme
308

Bajram je predah i za radnike trgovačkih centara u BiH: Samo rijetki danas imaju otvorena vrata

I. B.
Trgovački centri danas će ipak zatvoriti svoja vrata (Foto: I. Š./Klix.ba)
Trgovački centri danas će ipak zatvoriti svoja vrata (Foto: I. Š./Klix.ba)
Trgovački centri, kao i mnogobrojni objekti trgovačkih lanaca će danas, prvog dana Ramazanskog bajrama, zaključati svoja vrata, što znači da će većina trgovaca, u jednoj od rijetkih prilika, biti slobodna tokom najvećeg muslimanskog praznika.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine gotovo da nema pretjerane razlike između uobičajenih radnih dana i onih na koje padaju državni, a donedavno i vjerski praznici. Objekti koji pružaju ugostiteljske i trgovačke usluge rade punom parom, zbog čega se vode brojne polemike.

Ipak, izgleda da su pojedine borbe urodile plodom, bar djelomično. Trgovački centri u Sarajevu, danas ipak neće raditi.

Sarajevo City Centar, danas je odlučio svojim zaposlenicima priuštiti slobodan dan, kako bi ga proveli s porodicom i prijateljima. Već sutra, 22. aprila, vraćaju se na posao po regularnom radnom vremenu od 10 do 22 sata.

Ista situacija je i sa Shopping centrima Alta i Importanne - danas su njihova vrata za posjetitelje zatvorena, dok će već od sutra raditi po uobičajenom rasporedu. Alta već 22. aprila radi od 9 do 22 sata, a Importanne od 8 do 23 sata.

I za Aria Mall, nekadašnji BBI centar, danas je neradni dan, dok su sutra ponovo otvoreni od 9 do 21 sat.

Inače, SCC, Alta kao i Importanne centar vrijedno su, i bez skraćenog vremena, radili za posljednji praznik - Dan nezavisnosti BiH, dok je slobodan dan za svoje zaposlenike imala samo Aria. Takvo što danas se, na sreću mnogih, a naročito zaposlenika, nije ponovilo.

Šta je s trgovačkim lancima?

Domaći trgovački lanac Bingo na svom zvaničnom profilu saopćio je kako danas, tokom prvom dana Bajrama, neće raditi više od 180 njihovih poslovnica. Izuzetak su pojedine poslovnice u Mostaru, Čitluku, Brčkom, one na području RS-a te u Posavskom kantonu.

Kada je riječ o Amko komercu, potvrdili su nam kako je, po uzoru na prethodne godine, i ovaj Ramazanski bajram neradni za sve njihove maloprodajne objekte. Ovu odluku, ističu, sprovode kako bi zaposlenicima omogućili da Bajram provedu u krugu porodice, što je način da pokažu brigu i zahvalnost njihovom velikom doprinosu kompaniji tokom cijele godine.

I Konzum će također zatvoriti svoje trgovine u područjima naše zemlje gdje se obilježava Bajram. Poslovnice u Hercegovini, kao i RS-u, pak, neće mijenjati svoje radno vrijeme već će s radom nastaviti po uobičajenom rasporedu.

Slično je i sa Mercatorom. Njihove trgovine, kao i trgovački centar u Sarajevu, neće biti otvoreni, dok su izuzetak objekti u Kiseljaku, Mostaru te Čapljini.

Nažalost, neradni dani tokom Bajrama - koji su za pojedine nešto što se podrazumijeva - u ovom slučaju nisu ono što oduvijek traje.

Godine 2019. trgovci koji rade u objektima trgovačkih lanaca Bingo i Konzum, prvi put su poslije rata bili slobodni za najveći muslimanski praznik. Bio je to rezultat kampanje Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti #slobodnizapraznike, koji i dalje nastavljaju ukazivati na ovaj problem.

Borba trgovaca širom BiH, koji zahtijevaju da državni i vjerski praznici i za njih budu neradni dani, traje već godinama, a mnogi se trude apelovati čak i na svijest građana da se solidarišu i pokažu da tokom praznika odlazak u kupovinu ipak nije neophodna pojava.