Preliminarni rezultati
0

Bajraktarević novi načelnik Srebrenika, Ristić pobijedio u Šekovićima

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Centralna izborna komisija BiH (CIK) objavila je preliminarne, nezvanične i nekompletne rezultate prijevremenih izbora za načelnike općina Bihać, Srbac, Odžak, Srebrenik, Kalesija/Osmaci, Šekovići, Orašje i Vogošća, koji su održani jučer.

U općini Bihać, gdje su dosad obrađeni glasovi s 98,68 posto biračkih mjesta, najviše glasova je osvojio kandidat Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Albin Muslić - 54,99 posto, dok je na drugom mjestu Emdžad Galijašević s 40,29 posto osvojenih glasova.

Amsal Ibrahimpašić, kandidat Savez za bolju budućnost BiH (SBB), osvojio je 2,60 posto, a Rabija Malkoč, kandidatkinja Socijaldemokratske unije BiH (SDU), 2,12 posto glasova.

U bihaćkoj općini na prijevremenim izborima bilo je ukupno 18.554 važećih, te 172 nevažeća glasačka listića.

U općini Srbac, prema preliminarnim rezultatima, najveći broj glasova, 55,24 posto, osvojio je kandidat SNSD-a Živko Mikulić, dok je kandidat SDS-a Drago Ćirić osvojio 44,76 posto glasova.

U ovoj općini su obrađeni glasova sa svih biračkih mjesta. Bilo je ukupno 9.039 važećih i 149 nevažećih glasova.

U općini Odžak, gdje su obrađeni glasovi sa svih biračkih mjesta, najviše glasova, 51 posto, osvojio je kandidat SDA Elvir Hadžiomerović, dok je kandidat SNSD-a Borislav Rakić osvojo 49 posto glasova.

U ovoj općini, prema podacima CIK-a, bilo je ukupno 2.000 važećih i 25 nevažećih glasačkih listića.

Kandidat SNSD-a Stevo Stević, osvojio je 50,42 posto glasova na prijevremenim izborima u općini Odžak, dok je na drugom mjestu kandidat SDS-a Željko Marjanović s osvojenih 46 posto glasova.

U ovoj općini obrađeni su glasovi sa svih biračkih mjesta, a bilo je 1.430 važećih, te sedam nevažećih glasačkih listića.

U općini Srebrenik, na prvom mjestu po broju glasova je kandidat SDA Mehmed Bajraktarević, koji je osvojio 48,48 posto glasova, a slijedi kandidat SDP-a Sanel Buljubašić, koji je dobio povjerenje 42,87 posto glasača.

U ovoj općini su obrađeni glasovi sa svih biračkih mjesta. Bilo je ukupno 14.916 važećih, te 147 nevažećih glasačkih listića.

U Kalesiji/Osmacima, kandidat SDS-a Ljubo Petrović na prijevremenim izborima je dobio najveći broj glasova - 61 posto, dok je kandidat SNSD-a Branislav Bošković osvojio 38 posto glasova.

U ovoj općini je bilo 2.151 važećih, te 17 nevažećih glasova. Obrađeni su glasovi sa svih biračkih mjesta.

Kandidat SNSD-a Momir Ristić prvi je po broju glasova na prijevremenim izborima u općini Šekovići. On je osvojio 71,81 posto glasova, dok je kandidat SDS-a Željko Ristić dobio povjerenje 28,19 posto glasača.

U ovoj općini je bilo 3.991 važećih, te 60 nevažećih glasačkih listića.

U sarajevskoj općini Vogošća, gdje su dosad obrađeni glasovi sa svih biračkih mjesta, kandidat SDA Edin Smajić na prvom je mjestu po osvojenim glasovima. On je dobio povjerenje 49,74 posto glasača, a slijedi kandidat SDP-a Rešad Džindo, koji je dobio 37 posto glasova.

Kandidati SBB-a Dženan Redžo i Naše stranke Senada Kasumagić osvojili su 7,54, odnosno 5,70 posto glasova.

U ovoj općini je bilo ukupno 7.477 važećih, te 51 nevažeći glasački listić.

CIK BiH je raspisala prijevremene izbore u općinama Šekovići i Kalesija/Osmaci zbog opoziva načelnika, a u preostalih šest općina nakon prestanka mandata načelnika koji su preuzeli mandate osvojene na Općim izborima 2010. godine.

Na prijevremenim izborima učestvovalo je 25 kandidata, a pravo glasa u ovih osam općina imalo je ukupno 145.226 birača.