Moto maraton
270

Bajkeri iz Sarajeva krenuli u Potočare, šalju poruku mira i vječnog pamćenja

I. P.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Nekoliko stotina bajkera danas je iz Sarajeva u sklopu Moto maratona Srebrenica 2019 krenulo prema Potočarima. Na tom putu će odati počast žrtvama rata u BiH, a u konačnici i žrtvama genocida u Srebrenici.

Bajkeri su se jutros okupili na parkingu u sarajevskom naselju Stup odakle počinje dug put ka Potočarima.

"Plan je da krenemo s parkinga i napravimo defile kroz Sarajevo. Zaustavit ćemo se kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva gdje ćemo položiti cvijeće i odati počast, a potom idemo na Vogošću pa prema Kladnju gdje ćemo napraviti pauzu. Nakon toga slijede Vlasenica i Memorijalni centar gdje ćemo također odati počast. Idemo onda kod nane Fate Orlović pa u Bratunac i Potočare, odnosno Memorijalni centar u koji ćemo stići oko 18:30 sati", rekao je Enver Suljić, predsjednik organizacionog odbora Moto maratona Srebrenica 2019.

Ovo je osmi Moto maraton s nekoliko stotina učesnika koji dolaze iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Italije, Švedske, Njemačke, Slovenije, Švicarske...

"I to nisu dijasporci, većina njih su stranci i državljani tih zemlaja što uveličava ovaj Moto maraton. Ovim šaljemo poruku mira, da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi i ne ponovi. Prikupljamo i novčana sredstva za one kojima je to najpotrebnije, a ove godine novac će ići Enisi koja je predstavljena u emisiji "Ispuni mi želju", zaključio je Suljić.