Nakon pretresa SIPA-e
105

Bago o sumnjivim diplomama u Mostaru: Dolazi nam na naplatu dugogodišnja šutnja akademske zajednice

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Brojni skandali koji su isplivali pretresima visokoškolskih ustanova, koje provodi SIPA širom naše zemlje po nalogu državnog Suda BiH u vezu sa sumnjivim diplomama dovode poznate ličnosti i visoke funkcionere u BiH i nameću pitanje zašto šuti akademska zajednica.
Na ovu temu za Klix.ba govori mostarski aktivista i borac protiv korupcije Marin Bago nakon posljednjeg pretresa privatnog univerziteta u Mostaru, gdje je izuzeta dokumentacija sa studentskim spisima upravo zbog sumnjivih diploma.

On smatra kako su pretresi visokoškolskih ustanova zbog sumnjivih diploma samo vrh ledenog brijega, te da je na naplatu dolazi dugogodišnje šutanje akademske zajednice i zanemarivanje obrazovanja u BiH.

"Akademska zajednica odavno šuti i vrlo rijetko se ko oglašava. Žalosno je da unutar čitave akademske zajednice postoji smo nekoliko intelektualaca, jer po definiciji intelektualac je onaj koji javno upozorava na problem i nudi prijedloge kako ga riješiti. Od čitave akademske zajednice građani BiH prepoznaju svega nekoliko ljudi koje možemo nabrojati na prste ruke, koji nešto govore i rade. S druge strane imamo stotine, ako ne i hiljade profesora i doktora koji se apsolutno ne oglašavaju", kazao je Bago za naš portal.

Uvjeren da je upravo tu ključni problem, ističe kako svi imaju mogućnost da preko akademske mreže Google Scholar vide dostignuća raznih pojedinaca, njihove znanstvene i stručne radove, te publikacije, a tu je, kako naglašava, situacija više nego porazna.

"Mi imamo profesore koji spominju samo studente koji su kod njih polagali ispite, ali i to da pet ili šest profesora doktora napišu jednu knjigu, a na kraju se ispostavi da su je dali nekom arhitektu da završi umjesto njih", ističe naš sagovornik i podsjeća da to sve godinama prolazi ispod radara.

Također poražavajućim smatra činjenicu da mnogi profesori, iako im je to obaveza, nemaju nikakvog profila na društvenim mrežama, a to su, kako naglašava, "u pravilu oni, koji se bave politikom i kite nekim titulama".

Da bi stvar bila još gora, kako ističe jeftinije je studirati u mnogim zemljama nego u BiH, a kako naglašava, "svaka informacija o kupljenoj diplomi, sigurno je jedan uteg na vagi za one koji se misle, hoće li ostati u ovoj zemlji ili otići iz Bosne i Hercegovine".

"To je oblast koja je zaista srozana. Jedan profesor iz susjedne zemlje je spominjaniji u znanstvenim krugovima nego svi profesori ukupno u BiH. Dakle to je nešto što smo davno zanemarili i sad nam dolazi na naplatu kroz razne primjere. Naše visoko obrazovanje nije ni na koji način povezano sa tržištem rada i tu gubi svoju osnovnu ulogu i funkciju, a o tome se može pričati danima", zaključio je Bago u razgovoru za naš portal.

Podsjetimo da je SIPA po nalogu Suda BiH i pod nadzorom državnog Tužilaštva naše zemlje prije nekoliko dana pretresla privatni univerzitet u Mostaru i izuzela dokumentaciju zbog sumnjivih diploma. To je uzburkalo javnost i otvorilo brojna pitanja vezana za sveukupno stanje u našoj zemlji, s obzirom na to da je kvalitetno obrazovanje temelj stabilne i prosperitetne države kojoj decenijama teže svi građani BiH.

Ne treba zaboraviti da je jedna od najvećih akcija u BiH provedena u Tuzli, na Američkom univerzitetu, koji je predstavljan kao renomirana visokoškolska ustanova koja je radila po američkoj akreditaciji.

Tada je uhapšen bio direktor Američkog univerziteta u Tuzli Denis Prcić, a u ovu aferu je upetljan i bivši direktor državne Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA), Osman Mehmedagić Osmica, za kojeg se sumnja da mu je izdata lažna diploma, te je slučaj još aktualan i vodi se na državnom Sudu BiH.