Njemačka ministrica
69

Baerbock se napila vode sa Baščaršije, jutro iskoristila za šetnju s Konakovićem

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock jutros je prošetala Baščaršijom u Sarajevu prije sastanaka u institucijama Bosne i Hercegovine.

Njen domaćin bio je kolega ministar Elmedin Konaković koji ju je sačekao ispred hotela, a zatim su se uputili prema Sebilju.

Šefica njemačke diplomatije sinoć je došla u službenu posjetu Sarajevu, a prvi sastanak održala je sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Uoči same posjete Sarajevu, ona je pozvala na snažnu podršku državama Zapadnog Balkana na njihovom putu ka Evropskoj uniji.

"Ne možemo sebi priuštiti sive zone nigdje u Evropi i moramo učiniti sve zajedno da zatvorimo bokove koje Rusija može iskoristiti za svoju politiku destabilizacije, dezinformacija i infiltracije", izjavila je jutros Baerbock.

Za danas su planirani razgovori sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem, a zatim sa članovima Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH i članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Baerbock će održati i sastanak sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.