Njemačka daje podršku
44

Baerbock sa bh. parlamentarcima: BiH ima jedinstvenu šansu da napravi korak ka EU

S. Š.
Izvor: BHRT
Izvor: BHRT
Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock danas je u razgovoru sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH istakla da BiH ima jedinstvenu šansu da napravi veliki korak ka EU i da je treba iskoristiti.

Baerbock je naglasila da je jedan od važnih ciljeva njene posjete da ohrabri institucije BiH da nastave sa usvajanjem reformskih zakona i ispunjavanjem uslova za otvaranje pristupnih pregovora o punopravnom članstvu u EU.

Ministrica vanjskih poslova Njemačke pomenula je značaj usvajanja zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH te zaključenja sporazuma sa Frontexom radi zaštite granica BiH i EU.

Ona je navela da Njemačka želi da vidi BiH i sve zemlje zapadnog Balkan u EU, kao i da želi da nastavi da podržava i prati BiH na evropskom putu, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Također je pomenula značaj ispunjavanja preporuka OEBS-a i ODIR-a u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, a naglasila je i zainteresovanost njemačkih investitora za ulaganje na tržištu BiH i drugih zemalja regiona te u vezi s tim ukazala na važnost daljeg provođenja reformi, posebno u oblasti vladavine prava.

Sastanku su u prisustvovali predsjedavajući Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Kemal Ademović i Marinko Čavara, njihovi zamjenici Nikola Špirić i Denis Zvizdić, predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Marina Pendeš i predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Sanja Vulić.

Prisutni su bili i poslanici Bundestaga Njemačke Debora During, Jirgen Hart i Ulrih Lehte, specijalni predstavnik Vlade Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin.

Članovi rukovodstva oba doma iskoristili su priliku da gostima predoče napore da u narednim danima budu usvojena usaglašena zakonska rješenja o sukobu interesa i izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi BiH.

Članovi kolegija oba doma naglasili su da proces evropskih integracija, o čemu postoji konsenzus svih relevantnih političkih faktora u BiH, može biti rješenje za složene političke prilike u BiH.

Istakli su da je BiH u posljednjih godinu dana preduzela kredibilne napore na ispunjavanju uslova za otvaranje pristupnih pregovora te se nadaju da će odluka Evropskog savjeta o tome biti pozitivna i da će poslije 21. marta omogućiti snažniji intenzitet razgovora o otvorenim pitanjima i dalje kretanje BiH na evropskom putu.

Naglasivši kako Njemačka predstavlja jednog od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH, članovi rukovodstva oba doma Parlamentarne skupštine založili su se za dodatno jačanje ekonomske saradnje i razvoj bilateralnih odnosa.