Osvrt na boravak u BiH
124

Baerbock nakon posjete Sarajevu: Sigurno ću ponovo doći jer sam pila vode sa Baščaršije

S. Š.
Foto: photothek.de/Instagram
Foto: photothek.de/Instagram
Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock posjetila je Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu nakon čega je posvetila posebnu objavu u kojoj je dala svoj osvrt na posjetu i situaciju u kojoj se ove dvije zemlje nalaze.
U svojoj objavi na Instagramu koju je upotpunila fotografijama, Baerbock piše da se Zapadni Balkan nalazi u sredini Evrope. Dodaje, potom, da je EU obećala šest država u regionu prije više od 20 godina da će postati članovi zajednice ako ispune uslove. Ističe da oni koji su rođeni 2003. godine vjerovatno su već završili školovanje i možda su već i sami majke ili očevi, ali ne još uvijek ne kao građanin EU.

"Sada nema vremena za gubljenje. To zahtijeva dalje reforme u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ali potrebna je i podrška nas u EU. Želimo da Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini pružimo ruku pomoći kako bi ove zemlje napravile sljedeći korak u reformi. Tako da ulazak u EU ne ostane samo mutan san, već postane stvarnost", poručuje Baerbock.

Prema njenom mišljenju, građani koji žele u EU su zapravo najveće bogatstvo i žele da svoju zemlju i društvo osposobe za EU.

"Ljudi, od kojih većina želi dalje u EU, su naše najveće bogatstvo. Oni također žele da svoju zemlju i svoje društvo osposobe za EU. Ostaje još mnogo reformskih koraka koje treba napraviti. Za to je potrebno jedinstvo i hrabrost koja prevazilazi unutrašnje političke podjele i razmišljanja u etničkim grupama. To sam čula u mnogim mojim razgovorima u posljednja dva dana u Podgorici i Sarajevu", piše ona te zaključuje:

"Naša razmjena sa zemljama Zapadnog Balkana se nastavlja. Današnja posjeta Sarajevu za mene sigurno nije bila posljednja. Jer danas sam ponovo pila sa česme kod Begove džamije na Baščaršiji. Kaže se: Ko pije sa ove česme vratit će se ponovo u Sarajevo", poručila je Baerbock.