Nakon pretresa stana na Ciglanama
0

Backović: Čist sam u slučaju "Dobrovoljačka"

Piše: N. Jamaković
Zaim Backović
Zaim Backović
Pripadnici SIPA-e su u petak po nalogu Tužilaštva BiH pretresli stan nekadašnjeg pomoćnika komandanta Teritorijalne odbrane BiH Zaima Backovića u sarajevskom naselju Ciglane. Backoviću je uručen poziv da se u narednom periodu javi na saslušanje u svojstvu osumnjičenog u slučaju "Dobrovoljačka".

Backovićevo ime spominjano je dosad u kontekstu događaja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine, u kojima je prilikom povlačenja jedinica bivše Jugoslavenske narodne armije iz Komande 2. armijske oblasti došlo do napada na konvoj JNA u kojem je stradalo nekoliko oficira i vojnika JNA.

"Za našu državu i za nas koji smo učestvovali u odbrani bi bilo dobro da se već jednom taj slučaj istraži i zaključi, što sam isticao nebrojeno puta dosad. Što se tiče ovoga što se dešavalo danas, pripadnici SIPA-e su došli i pretresli stan ne bi li pronašli neku dokumentaciju u vezi s Dobrovoljačkom. No, što se mene tiče, ja sam miran i znam da sam tu potpuno čist.", kazao je Backović u razgovoru za Sarajevo-x.com nakon što su istražitelji napustili njegov stan.

"Ovo se dešava ljudima koji su časno branili svoju djecu i zemlju. Ali, izgleda da smo ovo i zaslužili, jer mi sami sebe uništavamo. Naravno, ja ću se odazvati pozivu Tužilaštva BiH koji mi je uručen i doći na saslušanje", dodao je naš sagovornik.

Kao podrška Backoviću na mjesto događaja došao je danas i nekadašnji general Armije RBiH i Backovićev stranački kolega Sefer Halilović.