Više gostiju iz inozemstva
0

Bačić: Turistička sezona u Neumu uspješna, uvedeni novi sadržaji

FENA
Neum
Neum
Ovogodišnja turistička sezona na području općine Neum uspješna je generalno gledano, a turistički djelatnici, i pored ekonomske krize koja se odražava i na tu oblast, očekuju iste ili bolje rezultate nego prošle godine.

Voditelj Turističkog ureda Neum Vinko Bačić kazao je FENI da su proljetni mjeseci bili oskudni po broju turista u usporedbi s prošlom godinom (seminari, ekskurzije), a u šestom i sedmom mjesecu kapaciteti su bili prilično popunjeni.

"Slijedi mala kriza gotovo do polovine osmog mjeseca, od kad je bilo gotovo nemoguće naći sobu u privatnom smještaju. Najave za septembar bile su odlične. Sad, gotovo na polovini mjeseca, kapaciteti su popunjeni, a i najave za podsezonu su dobre", kazao je Bačić.

On kaže da je u prošloj godini, u vrijeme sezone, registrirano oko 243.000 noćenja u hotelima i privatnom smještaju, te procjenjuje da se slični i još bolji rezultati očekuju i ove godine.

Generalno gledano tokom godine nešto više je gostiju iz inozemstva, koji Neum posjećuju i u zimskim mjesecima, proljeće i u jesen. Tokom ljeta na neumskim plažama više je domaćih turista, koji većinom dolaze na jednodnevne izlete i vikend posjete.

Bačić kaže da je turistička ponuda ove godine obogaćena brojnim sadržajima za koje misli da će postati tradicionalni poput klapskih natjecanja, lađa maratona, festivala ili turnira u raznim sportskim disciplinama.

U namjeri da se na pravi način prezentiraju vrijednosti Neuma i okoline nedavno je štampana i brošura u kojoj je kroz tekst i fotografije prezentirana kompletna turistička ponuda, znamenitosti i sadržaji tog područja.

Prema podacima iz te brošure općina Neum raspolaže s 12.000 ležajeva od čega 2.500 u hotelima. Neum ima četiri velika hotela i deset hotela u porodičnom vlasništvu.