Mostar
0

Bacanjem ljiljana u Neretvu obilježena godišnjica rušenja Starog mosta

Sarajevo-x.com
Rušenje Starog mosta (Foto: Arhiv)
Rušenje Starog mosta (Foto: Arhiv)
Iako se zvanično ne obilježava godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru, građani su se simboličnim bacanjem ljiljana u rijeku Neretvu ipak prisjetili tog trenutka.

Djeca iz Četvrte osnovne škole i mali broj građana Mostara su se i ove godine na skromnoj ceremoniji prisjetili rušenja Starog mosta, te su na 17. godišnjicu, u znak sjećanja, simbolično bacili ljiljane u Neretvu, u čiju hladnu vodu je skočio i jedan od skakača kluba “Mostari”.

Mada je obilježavanju prisustvovao mali broj Mostaraca, ipak je istaknuto da je “sramotno“ da i ove godine iza organizacije nije stala niti jedna zvanična institucija.

“Mislim da bi trebalo obilježavati rušenje, da bi mlađi naraštaji znali šta se desilo i kako se to nikada više ne bi ponovilo. Sramota je da grad ne obilježava taj dan. Po kom tom pravilu se samo obilježava obnova? Vrijeme je i da se konačno javno kaže ko ga je srušio, jer se loptica prebacuje s jednih na druge”, kazala je Almira Lizde, koja je ove godine prisustvovala ceremoniji obilježavanja godišnjice rušenja mosta.

U Gradskoj upravi i Gradskom vijeću ipak smatraju da je potrebno obilježiti datum obnove, ali ne i rušenja.

Za rušenje Starog mosta 9. novembra 1993. godine, pred Tribunalom u Haagu optuženi su Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoje Petković, Valentin Čorić i Berislav Pušić, kojima je suđenje u toku.

U njihovoj optužnici se navodi da su “snage Herceg-Bosne / Hrvatskog vijeća obrane (HVO)” tokom opsade istočnog Mostara “namjerno uništile ili teško oštetile” mnoge vjerske objekte, te da su u novembru 1993. godine uništile i Stari most, građevinu od međunarodnog značaja.

Miroslav Landeka, glasnogovornik Gradske uprave, kaže da se, kao i svih proteklih godina nakon obnove Starog mosta, ne obilježava godišnjica njegovog rušenja, jer smatraju da se na taj način “afirmira Most, spajanje obala, građana, kultura i civilizacija”.

“Mislim da je to činjenica i da svi znamo šta se desilo. Naravno da niko nema pravo, niti smije zaboraviti prošlost, ali radi budućnosti ne možemo živjeti u prošlosti”, zaključuje Landeka.

U Gradskoj upravi i Gradskom vijeću nisu mogli potvrditi da li postoji zvanična odluka o neobilježavanju rušenja Starog mosta.

Mustafa Alendar, glasnogovornik Gradskog vijeća, objasnio je da je u nekoliko navrata “čuo službeno obavještenje da se ne obilježava godišnjica rušenja, već samo godišnjica obnove”.

“Gradsko vijeće nije nikada donijelo bilo kakvu odluku o obilježavanju ili neobilježavanju. (…) Mislim da je to jedan solidan stav Gradske uprave i Gradskog vijeća, kao jedinstvene administracije grada, da se ne obilježava taj datum rušenja, već da se obilježava datum gradnje”, zaključio je Alendar.