|

Bacanjem ljiljana u Neretvu obilježena godišnjica rušenja Starog mosta

Bacanjem ljiljana u Neretvu obilježena godišnjica rušenja Starog mosta
0
S
Sarajevo-x.com
9.11.2010. u 12:51
42
komentara
0

dijeljenja
Bacanjem ljiljana u Neretvu obilježena godišnjica rušenja Starog mosta Rušenje Starog mosta (Foto: Arhiv)
Iako se zvanično ne obilježava godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru, građani su se simboličnim bacanjem ljiljana u rijeku Neretvu ipak prisjetili tog trenutka.
Djeca iz Četvrte osnovne škole i mali broj građana Mostara su se i ove godine na skromnoj ceremoniji prisjetili rušenja Starog mosta, te su na 17. godišnjicu, u znak sjećanja, simbolično bacili ljiljane u Neretvu, u čiju hladnu vodu je skočio i jedan od skakača kluba “Mostari”.

Mada je obilježavanju prisustvovao mali broj Mostaraca, ipak je istaknuto da je “sramotno“ da i ove godine iza organizacije nije stala niti jedna zvanična institucija.

“Mislim da bi trebalo obilježavati rušenje, da bi mlađi naraštaji znali šta se desilo i kako se to nikada više ne bi ponovilo. Sramota je da grad ne obilježava taj dan. Po kom tom pravilu se samo obilježava obnova? Vrijeme je i da se konačno javno kaže ko ga je srušio, jer se loptica prebacuje s jednih na druge”, kazala je Almira Lizde, koja je ove godine prisustvovala ceremoniji obilježavanja godišnjice rušenja mosta.

U Gradskoj upravi i Gradskom vijeću ipak smatraju da je potrebno obilježiti datum obnove, ali ne i rušenja.

Za rušenje Starog mosta 9. novembra 1993. godine, pred Tribunalom u Haagu optuženi su Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoje Petković, Valentin Čorić i Berislav Pušić, kojima je suđenje u toku.

U njihovoj optužnici se navodi da su “snage Herceg-Bosne / Hrvatskog vijeća obrane (HVO)” tokom opsade istočnog Mostara “namjerno uništile ili teško oštetile” mnoge vjerske objekte, te da su u novembru 1993. godine uništile i Stari most, građevinu od međunarodnog značaja.

Miroslav Landeka, glasnogovornik Gradske uprave, kaže da se, kao i svih proteklih godina nakon obnove Starog mosta, ne obilježava godišnjica njegovog rušenja, jer smatraju da se na taj način “afirmira Most, spajanje obala, građana, kultura i civilizacija”.

“Mislim da je to činjenica i da svi znamo šta se desilo. Naravno da niko nema pravo, niti smije zaboraviti prošlost, ali radi budućnosti ne možemo živjeti u prošlosti”, zaključuje Landeka.

U Gradskoj upravi i Gradskom vijeću nisu mogli potvrditi da li postoji zvanična odluka o neobilježavanju rušenja Starog mosta.

Mustafa Alendar, glasnogovornik Gradskog vijeća, objasnio je da je u nekoliko navrata “čuo službeno obavještenje da se ne obilježava godišnjica rušenja, već samo godišnjica obnove”.

“Gradsko vijeće nije nikada donijelo bilo kakvu odluku o obilježavanju ili neobilježavanju. (…) Mislim da je to jedan solidan stav Gradske uprave i Gradskog vijeća, kao jedinstvene administracije grada, da se ne obilježava taj datum rušenja, već da se obilježava datum gradnje”, zaključio je Alendar.
Prijavi grešku


Komentari (42)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...