{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Babić: Martić je vodio pobunu Srba pod paskom Miloševića

F
16.2.2006. u 10:31
0
0
Babić: Martić je vodio pobunu Srba pod paskom Miloševića
0
Babić: Martić je vodio pobunu Srba pod paskom Miloševića
Bivši premijer i predsjednik tzv. SAO Krajine Milan Babić u srijedu je kao svjedok optužbe na haškom suđenju Milanu Martiću rekao da je optuženi od ljeta 1990. predvodio pobunu krajinskih Srba pod paskom Službe državne sigurnosti Srbije i srpskog predsjednika Slobodana Miloševića, javila je Hina.
Babić, kojeg je Haški sud (ICTY) 2005. pravomoćno osudio na 13 godina zatvora na osnovu priznanja krivnje za progon hrvatskih civila na okupiranim područjima 1991/92., u srijedu je također rekao da su Srbi u Hrvatskoj prvi počeli s upotrebom sile.

Govoreći o političkim prilikama u Hrvatskoj 1990. nakon prvih demokratskih izbora, Babić je rekao da je sukob između HDZ-a i SDS-a postupno eskalirao, da bi na kraju 1991. prešao u otvoreni rat.

"Po mojim saznanjima srpska strana je prva počela s upotrebom sile", rekao je Babić na upit tužioca ko je odgovorniji za rat.

Martić se proslavio među Srbima kada je na pregovorima s hrvatskom stranom o normalizaciji stanja u augustu 1990. rekao da "šahovnica neće na kninsku tvrđavu dok je on živ", objasnio je svjedok.

Optuženi je, po riječima Babića, "vođa pobune postao 17. augusta" kada je zbog dezinformacije o dolasku hrvatskih specijalaca proglašeno ratno stanje u Kninu a narodu je dijeljeno oružje.

Babić je kazao kako je proglasio ratno stanje zbog dezinformacije Martićeva suradnika Dušana Orlovića, bliskog SDB-u Srbije, te da je istog dana povukao odluku nakon što je vidio Martića i Orlovića kako u Golubiću kraj Knina dijele oružje.

"Tada su počele barikade u srpskim opštinama sjeverne Dalmacije i Like, a u Golubiću je osnovan štab za upravljanje barikadama koji je vodio Martić", kazao je.

Nakon dvije-tri sedmice Martić je već vodio Vijeće narodnog otpora, u kojem su bili pripadnici policije i SDS-a, koji su minirali kioske Albanaca i Hrvata u Kninu i podizali tenzije kako bi isprovocirali intervenciju JNA, rekao je Babić.

Na pitanje tužioca zašto su to činili, odgovorio je "radi podrške politici Miloševića, Borisava Jovića i Veljka Kadijevića, koji su tražili da se uvede izvanredno stanja u Hrvatskoj, smijeni hrvatska vlada i uvede vojna uprava".

Martić je, po njegovim riječima, podržavao politiku Miloševića za stvaranje jedinstvene države u kojoj bi živjeli svi Srbi iz Srbije, BiH, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Također je naveo kako se i on sam do kraja 1991. oko 20 puta sastao s Miloševićem, objašnjavajući da je na sastancima "tražio zaštitu za Srbe u Hrvatskoj", a Milošević se tada predstavljao kao zaštitnik svih Srba u Jugoslaviji.

Babić, koji se sporazumom o priznanju krivice s Tužilaštvom obavezao da će "istinoljubivo svjedočiti" na svim haškim suđenjima na koje bude pozvan, sutra nastavlja iskaz.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: