Sporni "Mustafa"
32

Babić i Finci o realizaciji inicijative za vraćanje imena školi u Dobroševićima

FENA
Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci razgovarali su o realizaciji inicijative za izmjenu naziva Osnovnoj školi u Dobroševićima kojoj je nedavno većina zastupnika Skupštine KS izglasala novi naziv "Mustafa Busuladžić“.

Razgovarano je o mogućnosti da se ovoj školi vrati njeno izvorno ime, znači osnovna škola "Dobroševići", jer kako je Finci kazao "smatramo da Mustafa Busuladžić ipak nije takva ličnost koja je svojim radom i životom zaslužila da, pored ulice koja već nosi njegovo ime, dobije i ime škole“.

Predsjedavajuća Babić je još jednom istakla kako ime školi treba promijeniti i vratiti joj njen izvorni naziv.

"I na ovaj način pokazat ćemo cijelom svijetu da u Sarajevu u kojem su na tako malom prostoru živjele sve konfesije, to mogu i trebaju i u budućnosti, jer su baš u njemu takvom posebno Jevreji odnosno Sefardi bili zaštićeni nakon njihovog progona iz Španije", objasnila je predsjedateljica Babić svoje motive za pokretanje te inicijative.

Istakla je kako imena ljudi koji su imali jezik mržnje i potpirivali fašizam, kao i mržnju čovjeka zbog njegove pripadnosti drugoj konfesiji ili pokretu ne mogu biti nazivi jedne obrazovne ustanove.

Navela je da je angažirala stručnjake iz BiH i Hrvatske koji će dokumentirati zbog čega se ta škola, ali i jedna sarajevska ulica ni u kom slučaju ne trebaju tako zvati, saopćeno je iz Press službe KS.