{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


B92: BiH zapada u novu političku krizu

S
5.2.2008. u 14:27
0
0
B92: BiH zapada u novu političku krizu
0
B92: BiH zapada u novu političku krizu
Nakon neuspješnog sastanka šest političkih lidera u Širokom Brijegu i nakon dovođenja u pitanje Mostarske deklaracije, sve su prilike da Bosna i Hercegovina zapada u novu političku krizu, smatra B92.
Iako je premijer Republike srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik kazao da će se reforma policije provesti bez obzira na protivljenje predsjednika SDA Sulejmana Tihića, izgleda da predstavnici vlasti u BiH nikako ne mogu postići kompromis.

Nakon neuspjelog sastanka u Širokom Brijegu, BiH se ponovo udaljila od Evropske unije. Tihić je nakon odluke da ne podrži Mostarsku deklaraciju ušao u otvoren sukob sa ostalim političkim liderima pa i međunarodnom zajednicom.

"Dodik ovu državu čuva u neizvjesnosti više od godinu dana postavljajući ultimatume i blokade. Mislim da je vrijeme da neko Dodiku kaže da je dosta“, kazao je Tihić u jednoj od posljednjih izjava.

Nastaviti pregovore o reformi policije bez Tihića bio bi opasan politički presedan, a i postavlja se pitanje da li je Silajdžić, bez obzira na njegov odnos sa Tihićem, spreman na takvu političku avanturu, piše B92.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak optužio je Tihića za dovođenje u opasnosti evropsku perspektivu BiH tvrdeći da njegovo neslaganje na posljednjem sastanku "šestorke“ ima uporište isključivo u nekim političkim kalkulacijama.

"Tihić mora biti svjestan da je njegovo djelovanje u suprotnosti ne samo sa Evropskom unijom već i sa onim što većina bh. građana očekuje“, kazao je Lajčak.

Zvaničnik Evropske komisije Dirk Lange kazao je da zakone o policiji očekuje do 15. februara naglašavajući da je to najvažniji uvjet za pristupanje Evropskoj uniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: