{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


B. Luka: Zahtjevi za legalizaciju objekata do 11. aprila

S
SRNA
30.3.2012. u 15:02
0
0
B. Luka: Zahtjevi za legalizaciju objekata do 11. aprila
0
B. Luka: Zahtjevi za legalizaciju objekata do 11. aprila
Gradska uprava u Banjoj Luci
Vlasnici bespravno izgrađenih objekata u Banjoj Luci imaju mogućnost da do 11. aprila ove godine legaliziju svoje objekte, do kada je na snazi Odluka o legalizaciji na teritoriji grada Banja Luka.
"Istekom ovog roka, u skladu sa trenutno važećom zakonskom regulativom, vlasniku bespravno izgrađenog objekta prestaje mogućnost naknadnog pribavljanja odobrenja za građenje i snosiće posljedice za bespravnu gradnju", rekla je novinarima u Banjaluci načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Administrativne službe Grada Verica Kunić.

Ovom odlukom nisu propisane olakšice za plaćanje naknade za uređenje građevinskog zemljišta i jednokratne rente za bespravno izgrađene objekte, što je u skladu sa Odlukom Ustavnog suda Republike Srpske, rekla je ona.

Odlukom Ustavnog suda RS ocijenjeno je da se utvrđivanjem ovakvih olakšica dovode u neravnopravan položaj građani koji, poštujući zakon, traže izdavanje odobrenja za građenje prije građenja.

Prema riječima Kunićeve, većina podnosilaca zahtjeva nema riješen imovinsko-pravni status na zemljištu na kojem su gradili, ili imaju više suvlasnika do kojih ne mogu da dođu, ili pak ne mogu da plate obavezne naknade, što postupak legalizacije čini složenijim.

Procjene su da na području grada Banje Luke ima od 15.000 do 20.000 bespravno izgrađenih objekata, te da je od početka procesa legalizacije podneseno 8.000 zahtjeva za legalizaciju, i izdato 1.500 odobrenja za građenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: