Slučaj Medicinska elektronika
0

B.Luka: Radišić, Cerovac i Katalina oslobođeni krivice

Sarajevo-x.com
Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com
Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com
Nakon oslobađajućih presuda u slučajevima kao što su "Privatizacija“, "Boska“ i drugi, Specijalnom tužilaštvu RS danas je oborena još jedna pompezno najavljivana optužnica.

Okružni sud u Banjoj Luci danas je, u prvostepenom postupku, oslobodio krivice trojicu optuženih u predmetu koji je vođen zbog navodnih malverzacija oko akcija banjalučke Medicinske elektronike.

Oslobađajuće i nepravosnažne presude izrečene su najvećem akcionaru Medicinske elektronike Mili Radišiću, koji je vlasnik banjalučkog preduzeća "Grand Trejd", bivšem direktoru elektronike Željku Katalini i nekadašnjem članu Nadzornog odbora ove firme Draganu Cerovcu, koji je istovremeno bio i službenik Investiciono razvojne banke RS.

Njih je Specijalno tužilaštvo RS u julu prošle godine optužilo za organizovani kriminal, ali je optužnica tokom sudskog procesa izmijenjena, pa se trojka naknadno teretila za znatno manja krivična djela, kao što su manipulacija cijenama akcija i zloupotrebe službenih položaja.

Zajedno sa Radišićem, Cerovcem I Katalinom na optuženičkoj klupi bili su i bivši v.d. IRB RS Bojan Golić i jedan od rukovodilaca IRB RS Nikica Bajić. Golić je nedugo nakon hapšenja priznao krivicu za nesavjestan rad u službi zbog čega je osuđen na četiri mjeseca zatvora, dok je Bajić, uz nagodbu o svjedočenju, sklopio sporazum sa Specijalnim tužilaštvom, pa je postupak protiv njega razdvojen od ostalih.

Današnja presuda je još jedna potvrda da Specijalno tužilaštvo RS nije opravdalo očekivanja zbog kojih je formirano, to jeste da nije dokazalo ni jedan "veliki slučaj“, nakon kojeg je iza rešetaka završila neka od "krupnijih riba“.