{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


B. Luka: Promovisan elektronski potpis, primjena od januara

S
8.12.2011. u 16:25
0
9
B. Luka: Promovisan elektronski potpis, primjena od januara
0
Agencija za informaciono društvo RS će 1. januara naredne godine početi sklapanje ugovora sa ministarstvima, upravama i upravnim organizacijama o uvođenju elektronskog potpisa kao zamjene za svojeručni potpis i pečat, rečeno je tokom današnje promocije elektronskog potpisa RS u Banjoj Luci.
Jasmin Komić i  Srđan Rajčević (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Jasmin Komić i Srđan Rajčević (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)

Kako je navedeno, na ovaj će se način upravni i drugi poslovi u hijerarhiji izvršne vlasti u budućnosti obavljati elektronskim putem, bez nepotrebne papirologije.

Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić rekao je prilikom današnje prezentacije da će benefiti korištenja elektronskog potpisa biti vidljivi i građanima, odnosno svim fizičkim i pravnim osobama koje žele svoje poslovanje i svakodnevne aktivnosti obavljati putem interneta.

''Današnji dan je još jedan od dokaza da je Vlada RS pravovremeno prepoznala značaj upotrebe savremenih informacionih i komunikacijskih tehnologija bez kojih bi poslovne aktivnosti danas bile nezamislive'', rekao je Džombić.

Ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić rekao je da je uvođenje elektronskog potpisa u republičke organe uprave predviđeno Zakonom o elektronskom potpisu RS, a da su za dvije godine nabavljene softverska i hardverska infrastruktura za taj posao, za šta je iz Razvojnog programa RS obezbijeđeno pola miliona KM.

''Uvođenjem elektronskog potpisa omogućit će se nesmetan i bezbijedan protok elektronskih dokumenata i dalji razvoj elektronskih usluga koje će upravni organi koristiti u komunikaciji, sa poslovnim okruženjem i građanima'', istakao je Komić.

Direktor Agencije za informaciono društvo RS Srđan Rajčević rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je elektornski potpis mnogo sigurniji od svojeručnog potpisa i papirne forme.

Rajičević je na kraju dodao da je uvođenje elektronskog potpisa jedan od zahtjeva Evropske unije, gdje se on već odavno primjenjuje.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: