{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


B. Luka: Otvorena Interventna kardiovaskularna radionica

S
10.5.2012. u 13:36
0
0
B. Luka: Otvorena Interventna kardiovaskularna radionica
0
B. Luka: Otvorena Interventna kardiovaskularna radionica
Banja Luka
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić otvorio je danas u Banjaluci "Drugu Interventnu kardiovaskularnu radionicu Banjaluka 2012", koja je okupila oko 100 vrhunskih stručnjaka iz oblasti interventne kardiologije, specijalista intenzivne medicine, vaskularnih hirurga i angiologa iz zemalja okruženja i inostranstva.
"Nakon pet godina i početnih teškoća koje smo imali prilikom uspostavljanja Centra za interventnu kardiologiju u Kliničkom centru Banjaluka možemo reći da Centar pokazuje izvanredne rezultate, te da se svojim obimom posla nametnuo kao jedan od najvažnijih centara na prostoru BiH", rekao je Škrbić.

On je istakao da je želja da Centar za interventnu kardiologiju Kliničkog centra Banjaluka bude resursni centar, zadužen za edukaciju i za nove projekte u ovoj oblasti.

"Već ove godine planiramo iskorak u interventnoj kardiologiji prema druga dva centra. Mi hoćemo, kad napravimo bolnicu u Bijeljini, a to će biti krajem septembra ove godine, da stvorimo tehničke preduslove da u Bijeljini kao i u Istočnom Sarajevu osposobimo ekipe i obezbijedimo neophodnu opremu da se može raditi interventna kardiologija u ta dva centra", rekao je Škrbić.

On je podsjetio da su kardiovaskularne bolesti po učestalosti, po oboljevanju na prvom mjestu, te da svaki drugi čovjek u čitavom regionu Evrope umire od posljedica bilo koje kardiovaskularne bolesti.

"Uzroke treba tražiti u stilovima života, treba ići korak unazad i shvatiti da je i naša nacija u zadnjih 10 godina postala značajno gojaznija, da se naša nacija značajno slabije i manje kreće, imamo smanjenu fizičku aktivnost i nepravilnu ishranu", rekao je Škrbić.

Načelnik Klinike za kardiovaskularne bolesti Svetozar Srdić je istakao da godišnje ova klinika ima 800 intervencija te 1.500 pacijenata, te da je Klinika za kardiovaskularne bolesti vodeća klinika u zemlji koja uspješno primjenjuje najnovije invazivne i neinvazivne dijagnostičke i terapijske metode i procedure koje moderna kardiologija poznaje.

Akademik Miodrag Ostojić je istakao da je u KC Banjaluka ostvaren značajan napredak i da su u Klinici za kardiovaskularne bolesti osvojene skoro sve metode iz ove oblasti, te da je interventna kardiologija u Banjaluci postigla veoma mnogo.

"U jednoj sali Klinike za kardiovaskularne bolesti se uradi pola kapaciteta 'Mejo klinike' koja ima osam sala, znači ovdje se za godinu dana uradi kao pola 'Mejo klinike' koja ima osam puta više sala i mnogo više kadrova", rekao je Ostojić.

Direktor Kliničkog centra Banjaluka Brano Topić istakao je da se danas otvorena radionica uklapa u smjernicu koju je postavio ovaj centar, a ona se odnosi na napredak u stručnom pogledu, ističući da je stručno napredovanje jedini i pravi način da se pacijentima pruži maksimalna pomoć i zaštita.

"Drugu Interventnu kardiovaskularnu radionicu Banjaluka 2012" organizuje Klinika za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Banjaluka, a u radu skupa, osim domaćih, učestvuju i stručnjci iz oblasti interventne kardiologije, specijalista intenzivne medicine, vaskularnih hirurga i angiologa iz zemalja okruženja, kao i iz Bugarske, Njemačke, Švedske, Engleske, Belgije i Švajcarske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: