Žrtve razočarane
51

Azra Penava o slučaju "Vranica": Presuda je Mostar ostavila bez daha

Piše: R. D.
Azra Penava (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Azra Penava (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Presuda Kantonalnog suda u Mostaru u kojoj se tri pripadnika HVO-a oslobađaju optužbi za mučenje i ubistva trinaest pripadnika Armije RBiH u zgradi "Vranice" posebno je pogodila porodice žrtava.

Azra Penava, jedna je od onih koja osamnaest godina, koliko traje ovaj proces, insistira na pravdi i traži krivce za mučenje i ubistvo supruga.

"Presuda je ostavila bez riječi grad Mostar, odnosno one koji su znali šta se dešavalo na Mašinskom fakultetu", kazala je Penava.

Ona je dodala i da je za oštećene porodice iz komande 4. Korpusa presuda ipak jedan iskorak ka pravdi, za dalje djelovanje.

"Važno je da su Poznić i Aničići po današnjoj presudi krivi za ratni zločin, da li je to zločin nad civilima ili ratnim zarabljenicima, nije bitno, koliko je bitno da su okrivljeni da su učinili ono što nije dozvoljeno. Ipak je to etiketa jednog zločinca", kazala je Penava.

Sam sadržaj presude, posebno oslobađajući dio, Penava nije željela komentarisati.

"Tužilaštvo koje je vodilo optužnicu, koje osamnaest godina dokazuje krivnju, kao i advokat oštećenih, treba da sagledaju sve i na ondje gdje se bude imalo pravo žaliti, žalit će se sigurno", izjavila je Azra Penava.

Podsjećamo, Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Mostaru oslobodilo je odgovornosti pripadnike HVO-a Matu Aničića, Ivana Škutora i Erharda Poznića za mučenja i ubistva trinaest pripadnika Armije RBiH iz zgrade Vranice, objekta u kojem je bila smještena komanda 4. Korpusa Armije RBiH.

Škutor je oslobođen po svim tačkama optužnice za koje se teretio, dok su Poznić i Aničić za nečovječno postupanje sa zarobljenim civilima u zgradi Mašinskog fakulteta u Mostaru kažnjeni kaznom zatvora od godinu dana.