Nakon razrješenja
18

Azra Džigal: Nije vrijeme za prepirke, zajedno moramo spasiti turistički sektor u Sarajevu

A. B.
Azra Džigal (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Azra Džigal (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je Vlada KS raspustila Skupštinu Turističke zajednice KS 25. juna i imenovala tročlano Povjerenstvo, Azra Džigal, koja je razrješena dužnosti predsjednice komentarišući ovu odluku za Klix.ba je kazala da trenutno nije vrijeme ni za kakve prepirke te da svi zajedno u kriznoj situaciji trebaju raditi na jačanju turizma u Sarajevu.
Džigal je na početku razgovora navela da je formiranjem nove Vlade KS bilo za očekivati ovakvu odluku kao i to da u planu imaju neke nove ideje koje su važne za ovaj sektor.

Azra Džigal je na poziciju predsjednice Turističke zajednice KS imenovana u februaru ove godine i kako je istakla iako je relativno kratak period, uspjeli su se postići određeni rezultati.

"Pozitivni komentari s terena su najvjerovatnije uslijedili prije svega jer sam došla upravo iz turističkog sektora. Bila sam savjetnica ministrice za turizam, ali i moje obrazovanje je upravo iz razvojne ekonomije, govorim nekoliko jezika, a bila sam i asistentkinja američke vlade vezano za turizam i ekonomski razvoj. Dolazim također i iz privatnog sektora i pretpostavljam da je to pokazalo određene pozitivne rezultate na terenu", kazala je Džigal.

Kada je riječ o razrješenju dužnosti predsjednice Turističke zajednice KS, kako je navela, nije dobila nikakva posebna obrazloženja zbog čega se to dogodilo te je dodala da možda postoje neke nove ideje i planovi kada je riječ o oživljavanju i razvoju turizma.

"Aida Koristović, predsjednica povjerenstva koje je jučer izglasano je bila kod nas u turističkom vijeću i zaista je vrlo korektna i progresivna. Mišljenja sam da možda i ovim ljudima treba dati šansu. Odluka o razrješenju me jeste iznenadila, ali zaista vjerujem da će i novi ljudi nastaviti u dobrom kontinuitetu. Možda je ovaj novi izbor uslijedio kako bi se izvukla dodatna korist u trenutnoj situaciji kada je riječ o turizmu, možda će se neke nove ideje implementirati jer nisam dobila nikakvo konkretno objašnjenje zbog čega je donesena takva odluka. Povjerenstvo će trajati dva mjeseca, a nakon toga se biraju organi uprave, ne znam njihove planove, ali vidjet ćemo dalje šta će se događati pa ćemo možda moći uporediti naše i njihove rezultate", dodala je.

Kako nam je kazala, ovaj posao je zavoljela i s entuzijazmom radila te vjeruje da će i nakon ovoga ostati u turističkom sektoru.

"Ne postoji nikakva pozicija, ali imam korektne odnose s ljudima iz privrede i tu sam svima na raspolaganju ukoliko žele da iskoriste moje znanje iz turističkog sektora. Mislim da sam mogla još mnogo stvari uraditi, ali u ovakvoj situaciji svi trebamo biti kooperativni i ujedinjeni te se nadam da ćemo u tom smijeru ići. Mislim da trenutno nema vremena za bilo kakve vrste prepirki već trebamo jedni drugima pomoći i trebamo biti korektni jer trenutno smo svi u istim problemima i trebamo zajedno nastojati da ih riješimo", naglasila je Džigal.

Kako je kazala Džigal, njen mandat nije dugo trajao i nažalost realizaciju brojnih planova vezanih za turizam u Kantonu Sarajevo je spriječio koronavirus koji je ovaj sektor doveo na nezavidan nivo. Također, prisjetila se i onoga što je postignuto u proteklom periodu.

"Sada trenutno treba pomoći ljudima i međusobno sarađivati kako bismo preživjeli ovaj period. Vraćanje u prethodne tokove zapravo zavisi od dužine trajanja zdravstvene situacije. Mi smo morali sve iz temelja mijenjati, ova godina je bila prepuna nekih novih sajmova, ali situacija se konstantno mijenjala jer nismo nikada znali kada će se otvoriti granice i na koja se tržišta fokusirati zbog trenutne situacije. Uspjeli smo uspostaviti liniju s Turskom i bilo je potrebno raditi promotivne kampanje jer zemlje regije su nam i dalje zanimljive, a budući da se SFF održava ove godine nastavili smo i s njima saradnju s tim što je koncept promijenjen pa će dio sredstava biti iskorišten za produženi boravak nakon SFF-a vikend i prije kako bi se doveo što veći broj gostiju i turista. Također, s obzirom na to da je ekonomska situacija sada teška i da nismo imali prihode iz boravišne takse i članarine, uveli smo neke nove modalitete kako da Turistička zajednica KS počne ostvarivati prihode u smislu vaučera ili kartica s određenim popustom za ljude koji bi koristili turističko-ugostiteljske usluge. Zaista je bilo mnogo izmjena i brojnih zanimljivih projekata", istakla je.

Kako je za kraj razgovora naglasila, velika žalost ostaje jer se dogodila pandemija koronavirusa u periodu kada je turistička sezona trebala biti u punom sjaju te su zbog toga izostali odlični rezultati.

"Međutim, s obzirom na to da sam ekonomista po zanimanju, ne može uvijek ni ići sve po planu. Shodno tome, onaj krizni menadžment kojeg smo izučavali kao predmet na fakultetu imala sam priliku nažalost primijeniti ga u praksi. Međutim, svaki se izazov mora prihvatiti i za vrijeme mog mandata sam uvijek insistirala na ojačanoj komunikaciji među brojnim sektorima u turizmu. I iz takvog pristupa izrodile su se neke nove ideje koje će vjerujem novi menadžment uspješno realizirati", zaključila je Džigal.