Sud BiH
68

Azra Bašić osuđena na 14 godina zatvora zbog zločina protiv srpskih civila u Derventi

Piše: I. Č.
Azra Bašić prilikom deportacije iz SAD-a u Sarajevo
Azra Bašić prilikom deportacije iz SAD-a u Sarajevo
Sud BiH osudio je Azru Bašić, bivšu pripadnicu HV-a i HVO-a, zatvorskom kaznom u trajanju od 14 godina za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima u Derventi i u selu Polje 1992. godine.

Sud BiH izrekao je kaznu za zločine nad pripadnicima srpske nacionalnosti na području Dervente, od 26. aprila 1992. do maja iste godine. Bašić je osuđena po 12 tačaka optužnice.

Optužena je da je od 26. aprila do početka maja 1992. učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima u derventskom Domu JNA i na području sela Polje.

Prva tačka optužnice teretila je Azru Bašić da je 26. aprila 1992. godine sa više vojnika pretukla Blagoja Đuraša, maltretirajući ga potom fizički i psihički, da bi mu naposlijetku zabila nož u vrat.

Nakon izvršenog zlodjela Azra Bašić je pred prisutnim zarobljenicima srpske nacionalnosti, među kojima su bili i Radojica Garić i Mile Kuzmanović, kazala: "Neka vam vojvoda sada lakše diše!"

Na današnjem izricanju presude u prostorijama Suda BiH bio je prisutan sin ubijenog Blagoja Đuraša, Slaviša Đuraš, koji nam je kazao da je djelimično zadovoljan presudom.

Slaviša Đuraš (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Slaviša Đuraš (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

"Vrlo je teško bilo dokazivati nešto poslije 25 godina. To je veliki problem. Traže se detalji izjava, a neki svjedoci su mrtvi već 10 godina", kazao je Đuraš.

Izrazio je zahvalnost tužiocu Milanku Kajganiću i njegovom timu za posao koji su uradili.

"Bilo je teško pratiti suđenja. Vidjet ćemo šta će biti u konačnoj presudi. Da joj se sudilo po bh. zakonu vjerovatno bi kazna bila veća. Problem je što mu se sudilo po zakonu SFRJ", istakao je Đuraš.

Azra Bašić, poznata pod nadimkom Azra Dva Noža ili Krvava Azra, od 2011. godine je bila u ekstradicijskom pritvoru u SAD-u, odakle je 22. novembra 2016. godine stigla avionom. Izručena je iz Amerike nakon dugotrajnog i kompliciranog ekstradicijskog procesa.

Vrijeme provedeno u pritvoru do današnje presude će joj se uračunati u 14-godišnju kaznu.

Za bosanskohercegovačko pravosuđe godinama je bila nedostupna. Početkom 2004. FBI joj je ušao u trag na području New Yorka, no uspjela im je pobjeći te je godinama mirno živjela u gradiću Stenton u Kentuckyju.

Tokom rata, 1. marta 1994. godine, udala se za Nedžada Bašića. Krijući identitet prethodnih godina, koristila je djevojačka i vjenčana prezimena, kao i imena Azra Kovačević i Izabela (Isabelle) Bašić.