BiH
33

Azilantski centar u mjestu Delijaš u funkciji od prošle sedmice

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima i sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić kazao je Agenciji Fena da je Azilantski centar u mjestu Delijaš, u općini Trnovo, u funkciji od prošlog vikenda.

"Azilanti su premješteni. Jedan od najmodernijih azilantskih centara u regionu je u punoj funkciji, tako da smo zatvorili i to poglavlje, ako možemo tako reći, naših preostalih obaveza iz Mape puta, a koje smo trebali uraditi", kazao je Dautbašić, dodajući da otvaranje ovog azilantskog centra znači ispunjavanje još jedne obaveze.

Općina Trnovo je početkom mjeseca izdala upotrebnu dozvolu za Azilantski centar u Delijašu, čime je otklonjena posljednja prepreka za useljenje ovog objekta.

"Konačno smo dobili i taj dokument neophodan za rad centra, tako da smo odmah počeli preseljenje osoblja i azilanata. Uložili smo velike napore da ovaj objekat što prije stavimo u funkciju, jer osim što se radi o objektu koji zadovoljava evropske standarde, a uslovi su bolji od zemlja u regionu pa čak i od nekih zemalja Evropske unije, nećemo morati plaćati iznajmljivanje objekta kod Kiseljaka u kojem su do sada smješteni azilanti", kazao je Agenciji Fena zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar.

Zvanična ceremonija otvaranja Azilantskog centra bit će održana idućeg mjeseca, a precizan termin se usaglašava s Delegacijom Evropske unije u BiH koja je sufinansirala ovaj projekt.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.022.305 KM, od toga je 2.088.560 izdvojeno iz budžeta Ministarstva sigurnosti BiH, a ostatak od 2.933.745 KM finansirala je Delegacija Evropske unije u BiH putem IPA fonda.

Centar se sastoji od objekata za smještaj, prijavnice i zgrade za prvi prihvat i smještaj osoba pod međunarodnom zaštitom (azilom), restorana za ishranu, ambulante, upravne zgrade centra (objekt za registraciju, intervju, besplatnu pravnu pomoć, kao i za potrebe UNHCR-a u BiH i nevladinih organizacija koje su uključene u proces međunarodne zaštite u BiH), kotlovnice za zagrijavanje centra, vodovodne mreže i kaptaže za snabdijevanje centra vodom.

Centar će imati 150 kreveta, uz mogućnost proširenja kapaciteta ukoliko bi došlo do iznenadnog priliva migranata koji traže azil.