{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Azilantski centar u mjestu Delijaš u funkciji od prošle sedmice

F
12.9.2014. u 11:55
33
4
Azilantski centar u mjestu Delijaš u funkciji od prošle sedmice
33
Azilantski centar u mjestu Delijaš u funkciji od prošle sedmice
Foto: Arhiv
Šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima i sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić kazao je Agenciji Fena da je Azilantski centar u mjestu Delijaš, u općini Trnovo, u funkciji od prošlog vikenda.
"Azilanti su premješteni. Jedan od najmodernijih azilantskih centara u regionu je u punoj funkciji, tako da smo zatvorili i to poglavlje, ako možemo tako reći, naših preostalih obaveza iz Mape puta, a koje smo trebali uraditi", kazao je Dautbašić, dodajući da otvaranje ovog azilantskog centra znači ispunjavanje još jedne obaveze.

Općina Trnovo je početkom mjeseca izdala upotrebnu dozvolu za Azilantski centar u Delijašu, čime je otklonjena posljednja prepreka za useljenje ovog objekta.

"Konačno smo dobili i taj dokument neophodan za rad centra, tako da smo odmah počeli preseljenje osoblja i azilanata. Uložili smo velike napore da ovaj objekat što prije stavimo u funkciju, jer osim što se radi o objektu koji zadovoljava evropske standarde, a uslovi su bolji od zemlja u regionu pa čak i od nekih zemalja Evropske unije, nećemo morati plaćati iznajmljivanje objekta kod Kiseljaka u kojem su do sada smješteni azilanti", kazao je Agenciji Fena zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar.

Zvanična ceremonija otvaranja Azilantskog centra bit će održana idućeg mjeseca, a precizan termin se usaglašava s Delegacijom Evropske unije u BiH koja je sufinansirala ovaj projekt.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.022.305 KM, od toga je 2.088.560 izdvojeno iz budžeta Ministarstva sigurnosti BiH, a ostatak od 2.933.745 KM finansirala je Delegacija Evropske unije u BiH putem IPA fonda.

Centar se sastoji od objekata za smještaj, prijavnice i zgrade za prvi prihvat i smještaj osoba pod međunarodnom zaštitom (azilom), restorana za ishranu, ambulante, upravne zgrade centra (objekt za registraciju, intervju, besplatnu pravnu pomoć, kao i za potrebe UNHCR-a u BiH i nevladinih organizacija koje su uključene u proces međunarodne zaštite u BiH), kotlovnice za zagrijavanje centra, vodovodne mreže i kaptaže za snabdijevanje centra vodom.

Centar će imati 150 kreveta, uz mogućnost proširenja kapaciteta ukoliko bi došlo do iznenadnog priliva migranata koji traže azil.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: