BiH
1

Azilantski centar u Delijašu kod Trnova uskoro će otvoriti svoja vrata

SRNA
Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Marijan Baotić ističe da je u toku tehnički prijem objekta Azilantskog centra u Delijašu, nedaleko od Sarajeva, nakon čega se očekuje izdavanje upotrebne dozvole.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

Baotić za Srnu pricizira da ukupna vrijednost projekta iznosi 5.022.305 KM. Od toga je putem Delegacije EU u BiH (IPA) obezbijeđeno 2.933.745 KM, a ostatak od 2.088.560 KM iz budžeta Ministarstva sigurnosti BiH.

On podsjeća da je izgradnja Azilantskog centra u Mjesnoj zajednici Delijaš u opštini Trnovo započeta 2008. godine rješavanjem vlasništva zemljišta, zatim dobijanjem saglasnosti lokalne uprave za izgradnju ove vrste objekta, te nakon toga izradom projekata i drugim aktivnostima u vezi sa izgradnjom.

Završena je izgradnja objekata za smještaj, prijavnice i zgrade za prvi prihvat i smještaj lica pod međunarodnom zaštitom (odnosno azilom), kao i restorana za ishranu.

Tu je i ambulanta, upravna zgrada centra - objekat za registraciju, intervjue, besplatnu pravnu pomoć, kao i za potrebe UNHCR-a u BiH i nevladinih organizacija koje su uključene u proces međunarodne zaštite u BiH.

Izgrađene su kotlovnice za zagrijavanje centra, vodovodne mreže i kaptaže za snabdijevanje centra vodom, sistem vatrodojave - PPZ zaštite i dovedene su električna energija i telefonska mreža u Centar.

"Od ukupno odobrenih sredstava u budžetu Ministarstva, za navedene svrhe ostalo je još 615.820 KM, čime bi se stekli uslovi za otvaranje Centra", napominje Baotić.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Centar ima 150 kreveta, uz mogućnost proširenja kapaciteta, ukoliko bi to moralo da se učini iz nekog razloga, poput iznenadnog priliva migranata koji traže azil zbog sukoba i drugih vidova diskriminacije u zemlji porijekla.

Trenutni kapacitet je dovoljan za dosadašnji priliv i broj zahtjeva za međunarodnu zaštitu u BiH u posljednje četiri godine.

"U ovaj Azilantski centar bit će smješteni isključivo stranci koji na granici pri ulasku u BiH iskažu namjeru za međunarodnom zaštitom (azilom) ili to učine na teritoriji BiH nakon što uđu u BiH", precizira Baotić.

Kriterijumi koji se odnose na ovu kategoriju migranata, pojasnio je Baotić, propisani su u Konvenciji UN o statusu izbjeglica iz 1951. godine.

Oni su zatim poboljšani putem njenog Protokola iz 1967. godine, koje je BiH potpisala kao punopravna članica Svjetske organizacije i definisani u okviru Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu.

Centar za prihvat i smještaj osoba koje zatraže međunarodnu zaštitu - azil u BiH u MZ Delijaš - u potpunosti će zadovoljavati sve standarde koji se odnose za ovu kategoriju objekata, a imat će veće standarde u odnosu na zemlje regiona, pa i u odnosu na neke zemlje EU.