BiH
0

Avril Lavigne dobila vlastiti virus

Klix.ba
<b>Avril Lavigne</b>, kanadska tinejdžerka koja ima pet Grammy nominacija za njen debi album <i>Let Go</i>, je ovjekovječena kompjuterskim virusom koji nosi njeno ime. Avril-virus je pušten nakon objava Grammy nominacija i kako kaže glasnogovornica kompanije McAfee Security, to nije bilo slučajno. "To je zapravo objava – ona je djevojka momenta. To je gotovo oblik laskanja. Virusi nose nečije ime samo ako je taj neko veoma popularan.", kaže Andrea Iraheta. Avril-virus je e-mail virus koji korisnicima nudi otvaranje zaraženog attachmenta u kojem bi trebale biti Avriline slike.

Ovim se Avril pridružila pop zvijezdama poput Britney Spears i Shakire, bivšem SAD predsjedniku Billu Clintona i teniserskoj zvijezdi Anni Kournikovoj - po kojima su također nazivani određeni kompjuterski virusi.

Iraheta kaže da je od svih celebrity-virusa bio najopasniji onaj koji je nosio ime Anne Kournikove i koji se našao u inboxima širom svijeta u februaru 2001. godine. Kao i Avril-virus, Kournikova-virus je nudio download slika, ali umjesto toga je napadao adresar inboxa. Međutim, Kournikova-virus je sada zapravo beznačajan u odnosu na Avril-virus.

Userima koji odobre «download» Avrilinih slika će biti ukradene šifre i anti-virusni software će biti onesposobljen. Ono čega biste se trebali čuvati: "Fw: Avril Lavigne—CHART ATTACK!" i "Fwd: Re: Have U requested Avril Lavigne bio?". Zaraženi attachment nosi naziv "ALavigne.exe", "AvrilLavigne.exe" ili "Avrilsmiles.exe" (za više informacija o Avril-virusu posjetite McAfee website).