{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Avionska nesreća u krugu Sarajevskog aerodroma

F
30.3.2011. u 12:55
0
34
Avionska nesreća u krugu Sarajevskog aerodroma
0
Avionska nesreća u krugu Sarajevskog aerodroma
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Na lokalitetu Međunarodnog aerodroma Sarajevo - MAS (vatrogasni poligon) u srijedu je izvedena pokazna vježba "Nesreća aviona u krugu MAS-a".
Simuliran je udes civilnog aviona B737 s 45 putnika i članova posade koji se srušio i zapalio na lokalitetu sarajevskog aerodroma.

Prema scenariju vježbe, radnog naziva "Red Wing-5", uslijedila je akcija gašenja požara, spašavanja i evakuacije stradalnika u čemu su angažirani - osoblje MAS-a, pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade - jedinica "Aerodrom" i "Stup" i djelatnici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, te pripadnici sarajevske policije, Granične policije BiH i Oružanih snaga BiH - Helikopterska jedinica.

Sudionici vježbe demonstrirali su visokI nivo osposobljenosti, umješnosti i profesionalizma za djelovanje u vanrednim situacijama.

"Štab akcije i Komitet za sigurnost MAS-a, vježbu je ocijenio veoma uspješnom, te konstatirao da su ostvareni temeljni ciljevi, odnosno potvrđena vrhunska osposobljenost i uvježbanost njenih sudionika", istaknula je glasnogovornica MAS-a Edita Sulejmanović u izjavi za medije.

Podsjetila je da je MAS obavezan da vježbu istovjetnog sadržaja izvodi svake dvije godine radi provjere upotrebljivosti Plana mjera i postupaka u vanrednim situacijama (Emergency Plan).

Izvođenju vježbe prisustvovali su predstavnici nadležnih službi i institucija BiH, kao i međunarodnih organizacija, te gosti - djelatnici Međunarodnog aerodroma Banja Luka i Zračne luke Dubrovnik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: