BiH
1

Avionska bomba uspješno uklonjena sa Dolac Malte

Piše: A. U.
Neeksplodirana avio-bomba iz Drugog svjetskog rata koja je pronađena prilikom izvođenja zemljanih radova na području naselja Dolac Malta u Novom Sarajevu, uspješno je uklonjena i, posebnim konvojem, transportovana u kamenolom u Ilijašu, gdje je detonirana u 8:10 sati.
Foto: Adnan Učambarlić/Klix.ba
Foto: Adnan Učambarlić/Klix.ba

Pripadnici civilne zaštite su se na Dolac Malti počeli okupljati već oko jedan sat ujutru, da bi oko dva sata sve bilo spremno za akciju. Policija je blokirala sve prilaze, a okolo su se nalazila vatrogasna i kola Hitne pomoći. U 2:30 sati, vatrogasni kamion je prošao naseljem i upozorio građane: "Pažnja, pažnja, obavještavaju se građani koji nisu napustili svoje domove da to učine za 15 minuta", što je značilo i početak akcije uklanjanja bombe. U akciji je učestvovalo više od 350 ljudi.

Sudeći po broju upaljenih svjetala u stanovima, veliki broj građana ostao je u svojim domovima. U Osnovnoj školi Hrasno, koja je određena za privremeni smještaj građana koji nisu imali gdje da odu, našlo se samo troje starijih građana i volonteri civilne zaštite.

"U periodu između 12 i jedan sat smo obišli starije i nemoćne porodice i pitali da li ima potrebe da se prebace i da li im je potrebno nešto. Centar za evakuaciju je također pripremljen, tamo se nalazi određen broj naših volontera i kancelarija Crvenog križa Novo Sarajevo. Imamo i tri osobe na telefonskoj liniji, u slučaju bilo kakvih dodatnih informacija i potrebe za evakuacijom“, rekao nam je Edin Jašić, volonter Civilne zaštite.

Foto: Adnan Učambarlić/Klix.ba
Foto: Adnan Učambarlić/Klix.ba

Načelnik Općine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo, koji se i sam našao na mjestu događaja, objasnio je kako je u blizini bombe pronađen temelj mosta, što znači da je bomba tačno pogodila most. Savezničke snage su 1944. godine bombardovale ceste, željeznice i fabrike. Britanci su bombardovali noću, a Amerikanci danju. Bombe su se proizvodile u Americi, punjene su TNT-om, a razlikovale su se samo u vješanju. Avioni su polijetali iz Velike Britanije. Bomba nije predstavljala veliku opasnost za građane, budući da i kada je na njoj potpuno ispravan upaljač, potreban je veoma snažan udarac da bi eksplodirala.

"Sve službe i sve institucije i nivoi vlasti koji su učestvovali u ovoj aktivnosti su zaista vrlo profesionalno odradili ono što je bila njihova nadležnost, počevši od Federalnog štaba Civilne zaštite, Kantonalnog štaba Civilne zaštite, Općinskog štaba Civilne zaštite te pratećih službi poput vatrogasaca, Hitne pomoći i MUP-a KS. Ovo je stvar u kojoj se ne smije pogriješiti, jer su u pitanju ljudski životi. U razvijenim zemljama ovakvi procesi traju i duže. Urađen je čitav niz aktivnosti i svaki nivo je isplaniran i više puta provjeren prije nego se ušlo u realizaciju“, rekao je Koldžo za Klix.ba.

Jedini kritičan trenutak bio je transport te je poseban konvoj bombu transportovao u kamenolom u Ilijašu, gdje će biti detonirana. Podignuta je dizalicom i smještena u posebnu prikolicu sa posteljicom i fiksirana vrećama sa pijeskom. Dizanje je počelo u tri sata, a u 3:20 sati, bomba je krenula ka Ilijašu.

U 3:40 sati, vatrogasni kamion je obavijestio građane da se mogu bezbjedno vratiti u svoje domove.