Akcija u Odžaku
0

Avionska bomba bila u temelju kuće

Sarajevo-x.com
Federalna uprava civilne zaštite, vršeći redovne poslove uništavanja NUS-a, u srijedu je izvršila jedan od najtežih i najopasnijih zadataka s kojim se suočila u periodu svog desetogodišnjeg postojanja i obavljanja poslova uklanjanja i uništavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava. U Proleterskoj ulici u širem centru Odžaka, pripadnici FUCZ pronašli su avionsku bombu zabijenu u temelje porodične kuće Kasima Šetahovića na dubini oko osamdeset centimetara.

Analizom provedenom na licu mjesta utvrđeno je da bomba na lokaciji pronalaska leži od početka Drugog svjetskog rata. Ispitivanjem i identifikacijom samog sredstva ustanovljeno je da se radi o njemačkoj razornoj avionskoj bombi težine 50 kilograma čije eksplozivno punjenje sadrži 21 kilogram presovanog trotila. Pronađena bomba posjedovala je razornu moć pet haubičkih granata od 155 milimetara.

Kako su njeno tijelo i upaljački mehanizam bili veoma teško oštećeni korozijom bilo je izuzetno opasno primijeniti silu potrebnu da bi se bomba uklonila iz betona, pa izmjestila i na siguran način uništila.

Nakon što je uz pomoć pripadnika Policijske uprave Odžak izvršena evakuacija žitelja okolnih kuća i okolina osigurana od prisustva neovlaštenih osoba, stručnjaci Federalne uprave civilne zaštite su bombu odstranili iz temelja vodeći računa da ne izazovu štetu na samom objektu.

Nakon ekstrakcije iz temelja bomba je transportovana na lokaciju za uništavanje gdje je uništena na siguran i kontrolisan način. Prilikom ovog uništavanja upotrijebljena je jedna od najsavremenijih tehnologija trenutno korištenih u svijetu kojom se izuzetno podiže nivo sigurnosti za osoblje koje vrši uništavanje, a potpuno eliminiše šteta koju uništavanje sredstva ovako velike razorne moći izaziva u okolini.

Ovo je trinaesta avionska bomba zaostala iz Drugog svjetskog rata koju su eksperti Federalne uprave civilne zaštite uništili od početka godine, saopštili su.