Let Sarajevo-Skoplje
0

Avion BH Airlinesa zbog kvara vraćen na pistu

Piše: A. Karadža
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Jučerašnji let iz Sarajeva prema Skoplju otkazan je zbog još neutvrđenih tehničkih problema. Nakon što je avion poletio, primijećena su određena odstupanja parametara i posada je odlučila da prekine let i prizemlji letjelicu. Radi se o avionu francuskog proizvođača ATR.

"Posada je napravila zaokret i vratila se na slijetanje. To je uobičajna procedura u ovakvim situacijama. U slučaju neplaniranih dešavanja posada odradi svoj dio posla i avion se iz bezbjednosnih razloga vrati na slijetanje", potvrdio je za Sarajevo-x.com kapetan Amir Baralić, direktor letačkih operacija BH Airlinesa.

Kako je rekao Baralić, nakon slijetanja aviona tehnička operativa i inžinjering proveli su uobičajnu proceduru. Razmijenjeni su podaci i iskustva sa proizvođačem motora iz Kanade i proizvođačem aviona iz Tuluza.

O kakvim se problemima tačno radi Baralić nam nije mogao potvrditi, ali je rekao da je otkrivanje problema u proceduri i da će informacije pristići u toku dana.

Nekoliko svjedoka navedenog događaja na forumu portala Sarajevo-x.com napisalo je da je došlo do otkazivanja desnog propelera aviona.

"Nije došlo do otkazivanja desnog propelera, nego su piloti ugasili motor da ne bi došlo do nekih stvari kao što je požar. To je urađeno iz preventivnih razloga. Svi avioni sa dva propelera su predviđeni da se sa jednim motorom napravi siguran povratak i da avion sleti", kaže Baralić.

Na problematičnom letu iz Sarajeva u glavni makedonski grad nalazilo se 13 putnika koji se raspoređeni na druge komercijalne letove prema željenoj destinaciji.

"Putnici sa takvih linija se prebacuju drugim kompanijama i to je međukompanijski dogovor", izjavio je kapetan.

Informacije o navedenom događaju nismo mogli dobiti iz Odjela za odnose sa javnošću Aerodroma Sarajevo. Kako su nam rekli, oni nemaju nikakvih podataka o navedenom slučaju i ističu da se nešto slično ovom desilo, oni bi sigurno imali sve podatke.