BiH
7

Avdović i Vintila osuđeni za zločine u "Viktor Bubnju"

Klix.ba
Sud BiH (Foto: Klix.ba)
Sud BiH (Foto: Klix.ba)
Sud BiH osudio je Ramiza Avdovića na tri, a Iulian-Nicolaea Vintilu na dvije godine zatvora za zločine u nekadašnjoj kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu.

Oni su proglašeni krivim da su od kraja juna do kraja novembra 1992. nečovječno postupali prema civilima srpske nacionalnosti u bivšem vojnom zatvoru - kasarni "Viktor Bubanj“.

"Vijeće je pažljivo i svestrano cijenilo sve dokaze, te utvrdilo da su optuženi počinili radnje navedene u osuđujućem dijelu presude. (...) Vijeće je utvrdilo da je riječ o civilima“, navela je predsjedavajuća Željka Marenić.

Avdović je osuđen da je kao komandir straže vršio i nije poduzeo ništa da spriječi nečovječno ponašanje stražara Kemala Dautovića i drugih prema civilima – Jovi Elezu, zaštićenim svjedocima MB-1 i A, te drugima.

Prema presudi, Avdović je u hodniku bivše kasarne premlaćivao zatvorenika Ljubomira Drakula, nogama, rukama, uz to ga vrijeđajući. Vijeće je navelo da iskaz ovog oštećenog nije ničim doveden u sumnju.

Vintila je kao kuhar, a kasnije stražar, proglašen krivim da je polovinom novembra 1992. u kasarni bezrazložno udarao nogama obuvenim u vojničke čizme i šakom zatvorenika Željka Kljajića, natjeravši ga da potom iz WC šolje čisti izmet golim rukama.

Također je osuđen i za udaranje zatvorenika Slobodana Gutaja u ćeliji broj „12“.

"Jasno je da su premlaćivanja od strane pojedinih stražara vršena svakodnevno. (...) Vijeće je poklonilo vjeru iskazima niza oštećenih, koji su na istovjetan način opisali okolnosti i način na koji su udarani“, navela je Marenić.

Po šest tačaka optužnice Avdović i Vintila su oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza.

Kako je rečeno, Avdović se kao komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu oslobađa optužbi da je nečovječno postupao prema Dragomiru Pejoviću, Željku Kljajiću. Također je oslobođen optužbi za odvođenje zatvorenika na radove.

Vintila je oslobođen optužbi da je tukao Milorada Šekaru.

Kao olakšavajuće okolnosti, između ostalog, Vijeće je cijenilo raniji život i porodični status optuženih, krivičnu odgovornost i hijerarhijski položaj u inkriminisanom periodu, a nisu nađene otežavajuće okolnosti.

Vijeće je odbilo optužbe koje se odnose na Besima Muderizovića, koji je preminuo za vrijeme suđenja.

Odbijena je optužba i u dijelu u kom Tužilaštvo BiH tereti Avdovića da je zajedno sa drugim osobama učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je zajednički cilj bio zatočenje civila srpske nacionalnosti iz Sarajeva u nehumanim uslovima u kasarni.

Odbačena je optužba da Avdović i ostali učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti, koji su protivzakonito zatvarani u Centralnom zatvoru i bivšoj kasarni.

Avdović i Vintila su oslobođeni plaćanja naknade troškova postupka, a ošteći se sa imovinsko pravnim zahtjevom upućuju na parnicu.

Avdoviću je u kaznu zatvora uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru u trajanju od pola godine, a njemu i Vintili produžene su mjere zabrane.

Na ovu prvostepenu presudu je dozvoljena žalba. Suđenje u ovom predmetu počelo je u martu 2012., javlja BIRN - Justice Report.