Avdo Huseinović: Ahmet Sejdić se borio protiv zločinaca koje niko ne hapsi

Piše: E. A./Klix.ba
17.11.2015. u 20:45
853
67
Avdo Huseinović: Ahmet Sejdić se borio protiv zločinaca koje niko ne hapsi
853
Avdo Huseinović: Ahmet Sejdić se borio protiv zločinaca koje niko ne hapsi
„Na djelu je jedna velika 'podmukla' akcija u kojoj se preživjele legendarne bošnjačke vojskovođe, poput Nasera Orića, Atifa Dudakovića, Ahmeta Sejdića uz montirane optužnice želi optužiti, s ciljem da se balansira srpska odgovornost za genocid počinjen nad Bošnjacima u većem dijelu Republike Bosne i Hercegovine“, izjavio je za Klix.ba Avdo Huseinović, nakon hapšenja Ahmeta Sejdića ratnog komandanta.
Avdo Huseinović je autor brojnih dokumentranih filmova, između ostalih i filma "Na Drini krvavi Višegrad" u kojem je jedan od svjedoka i Ahmet Sejdić. Razočaran zbog hapšenja naglašava kako se Sejdić u nemogućim uslovima borio za opstanak Bošnjaka na Drini o čemu je istraživao i tokom pripreme dokumentarnog filma.

"Borio se za opstanak na prostoru u kojem je Vojska Jugoslavije i Vojska Republike Srpske, počela vršiti genocid još od proljeća 1992.godine. Sejdić je sa grupom svojih saboraca spasio hiljade civila koje su bile u okruženju na lokalitetu Crnog vrha na lijevoj obali Drine, Bošnjaka koji su izbjegli pokolje Milana Lukića i ostalih zločinaca. Iz neprijateljskog okruženja, kroz neprijateljsku teritoriju dugu 50 kilometara, uspio je izvući veliki zbjeg sa djecom, ženama i starcima, putem spasa, do slobodne višegradske teritorije u Međeđi" ističe Huseinović.

Huseinović tvrdi da je Višegradska brigada Armije RBIH kojom je komandovao Ahmet Sejdić bila manevarska i oslobodilačka te da je dala neprocjenjiv doprinos opstanku Bosne na Drini.

"Prilikom oslobađanja okupiranog bošnjačkog sela Meremišlje, odakle su pripadnici Vojske RS-a artiljerijski vrlo precizno ugrožavali centar Međeđe, uništivši gotovo sve stambene objekte i ubijajući civile, čime su potpuno paralisali kretanje u toku dana, 16.oktobra 1992.godine, zarobljen je Mićo Obradović, koji se još prije agresije na RBIH , predstavljao kao četnički vojvoda. Ni dlaka mu s glave nije falila", kaže Huseinović.

On navodi da su u januaru 1993.godine, prilikom oslobađanja bošnjačkih naselja Strmice i Strgačine, Sejdićevi borci zarobili 24 srpska vojnika na čelu sa komandantom Radovanom Bogojevićem iz Podravske Slatine.

"Svi su razmijenjeni, a Bogojeviću i četvorici njegovih vojnika je rahmetli dr. Safet Ćibo u goraždanskoj bolnici izvršio hitne operacije na tijelima. Postoje video izjave tih ljudi snimljene u goraždanskoj bolnici. Ovi srpski zarobljeni vojnici su mijenjani za civile Bošnjake, zatočene u srpskim logorima u Višegradu i Foči. Čak su mijenjani i za brašno. Kolika je ljudska i vojnička gromada Ahmet Sejdić, možda najbolje pokazuje slučaj da je njegova gluhonijema sestra iz njihovog sela Drokan, odvedena u srpski logor smrti Uzamnica, gdje je vjerovatno i ubijena, a da Sejdić nikada nije tražio da neki od srpskih vojnika koje je zarobio sa svojim borcima, bude razmijenjen za njegovu sestru" , ispričao je Huseinović.

Ističe kako je uloga Sejdića u odbrani Goražda bila ključna i tokom čuvene operacije kojom je komandovao Ratko Mladić.

"Bio je presudan za slom srpske operacije Zvezda 94, izvedene u aprilu 1994. godine, kada je Mladić u borbenom izvještaju naredio da 'Turci moraju nestati sa Drine'. Sejdić se borio protiv stotina ruskih plaćenika, jedinica iz Srbije i Crne Gore, zločinačkih formacija iz Višegrada, Rogatice, Rudog, Foče, protiv zločinaca koje niko ne hapsi", poručio je Husienović.


Komentari (67)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: