{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Avdo Hebib se “distancira” od rata

S
22.9.2009. u 15:19
0
0
Avdo Hebib se “distancira” od rata
0
Avdo Hebib se “distancira” od rata
Avdo Hebib, bivši pomoćnik ministra policije Republike BiH, nakon što je pristupio u sudnicu na poziv Odbrane Gojka Kličkovića da svjedoči o situaciji 1991. godine, zamolio je da ne bude saslušan jer se želi “distancirati” od događaja u tom periodu, javlja BIRN - Justice Report.
“Zamolio bih, ako postoji mogućnost, da ne odgovaram. To što se dešavalo u Bosanskoj Otoci bilo je u vrijeme burne situacije. Tada sam doživio nešto što ne bih nikome poželio, tako da sam htio da se distanciram od svega. Ne bih želio nikome da napakostim i improviziram, jer se ne sjećam”, rekao je Hebib.

Odbrana Gojka Kličkovića, prvooptuženog za zločine u Bosanskoj Krupi, udovoljila je molbi svjedoka Hebiba i odustala od njegovog saslušanja.

“Ne bih insistirao na saslušanju jer on vjerovatno najbolje zna kako to doživljava i preživljava. Nakon tog događaja u Bosanskoj Otoci značajno su se promijenili odnosi na tom području”, rekao je Kličković.

Tužilaštvo BiH tereti Gojka Kličkovića, Mladena Drljaču i Jovana Ostojića za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Bosanske Krupe od aprila do 31. decembra 1992. godine.

Odbrana prvooptuženog je istakla da su mnogi događaji i incidenti tokom 1991. i u prvoj polovini 1992. godine uticali na pogoršanje situacije u Bosanskoj Krupi, te uzrokovali izbijanje sukoba na tom području.

Hapšenje Milana Martića, bivšeg predsjednika Republike Srpske Krajine (RSK) i ministra unutrašnjih poslova u takozvanoj Srpskoj autonomnoj oblasti (SAO) Krajina, u Bosanskoj Otoci u septembru 1991. godine jeste jedan od, kako je Odbrana istakla, takvih događaja.

Martić je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) u oktobru 2008. pravomoćno osuđen na 35 godina zatvora. Nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne u Estoniji.

O Martićevom hapšenju govorio je Radomir Njeguš, drugi svjedok Odbrane Kličkovića i bivši načelnik Odjeljenja uniformisane policije u Sarajevu, koji je istakao da je, zajedno s grupom od 30 policajaca, učestvovao u “akciji njegovog oslobađanja”.

“Mi smo prvo upućeni na to područje radi obavljanja redovnih poslova, u što nisam vjerovao, i tada sam se sukobio s Hebibom. Kad je uhapšen Martić, mi smo dobili zadatak da ga oslobodimo iz Otoke. (...) U trenutku kad je došlo 500 ili 600 ‘naelektrisanih’ ljudi pred objekat u kojem je bio Martić, sproveli smo akciju i uspjeli smo ga tada izvući te odvesti u pravcu Novog Grada, gdje je pušten”, objasnio je Njeguš.

Ovaj svjedok je kazao da je tada njegova jedinica djelovala “bez ičije pomoći“, te da bi rat u BiH počeo znatno ranije da Martić nije oslobođen.

“Do tog zaključka sam došao zbog situacija koje su tada vladale. (...) Tada je i u Krupi situacija bila mučna i teška, o čemu sam obavještavao Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) BiH, ali nisam nikad dobio povratnu informaciju. To nepovjerenje među narodima, netrpeljivost i nemogućnost rada, uzrokovalo je takvo stanje”, rekao je Njeguš.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 30. septembar 2009. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: