|

Avdija Halilović: 1. maj mora biti dan kada radnici izlaze na ulice

Avdija Halilović: 1. maj mora biti dan kada radnici izlaze na ulice
71
Piše: E. M.
1.5.2018. u 18:48
110
komentara
71

dijeljenja
Avdija Halilović: 1. maj mora biti dan kada radnici izlaze na ulice Avdija Halilović (Foto: E. M./Klix.ba)
Predsjednik Sindikata radnika Željezare Zenica Avdija Halilović sa svojim kolegama se izborio za radnička prava. Mirni protesti, blokada puta te razgovori s predstavnicima federalne i kantonalne vlasti su urodili plodom. Radnička prava željezaraca su ostvarena, a u razgovoru za Klix.ba je kazao da danas proslavlja istinski Praznik rada.
Obespravljeni radnici Željezare Zenica nakon višemjesečne borbe uspjeli su ostvariti svoja prava isplate zaostalih penzija i naknada, a sve zahvaljujući jedinstvu i rukovodstvo koje je bilo na čelu ovog sindikata koje je s kantonalnim i federalnim sindikatom obavljalo razgovore s predstavnicima vlasti.

U razgovoru za Klix.ba Halilović je kazao da nisu bili uvjereni u svoju pobjedu i ostvarenje radničkih prava, ali da su dobili tek prvo poluvrijeme utakmice.

"Dobili smo prvo poluvrijeme, a još uvijek se borimo za uvezivanje staža i tu borbu nastavljamo. 
Lakše je proslaviti 1. maj kada znate da ste ostvarili radnička prava, kada su radnici dobili plaće i otpremnine i primanja s biroa koja su im omogućila da žive", govori Halilović.

Dodaje kako to nije samo njegova pobjeda, s obzirom na to da je bio predstavnik radnika, već svih obespravljenih koji su noć proveli na magistralnom putu M-17, ali i vrha kantonalnog i federalnog sindikata.

"Mi smo svi bili jedna dobra ekipa, koliko god ja bio na čelu toga. Mi smo bili jedinstveni, znali smo šta hoćemo, šta trebamo uraditi i nismo se prodali niti popustili političkim pritiscima. Izborili smo radnička prava i nismo postali dio politike. Naša borba će se nastaviti jer imamo još 40 kolega koji do kraja godine trebaju biti penzionisani i kolegica koje ispunjavaju uvjete za ranu penziju. Ako to sada ne ispune, morat će čekati deset godina, a mi ćemo prodajom nekih objekata pokušati osigurati novac za njihovo uvezivanje staža", dodao je Halilović.

Na kraju razgovora je zaključio da Praznik rada treba biti dan kada će svi radnici i obespravljeni i oni koji su ostvarili svoja prava, izaći na ulicu te poslodavcima i vlastima poručiti šta žele, koji su njihovi zahtjevi do narednog 1. maja.

"Svi moramo krenuti u sindikalnu borbu, moraju se riješiti problemi oko vrha sindikata i moramo nastaviti rješavati probleme radnika. Prvi maj mora biti dan kada ćemo izaći na ulice", zaključio je Halilović.
Prijavi grešku


Komentari (110)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...