Ministar kulture i sporta
26

Avdić: U Ministarstvu ne postoji trag Kurićeve vizije o gradnji pozorišta na Dobrinji

B. T.
Samir Avdić (Foto: D. S./Klix.ba)
Samir Avdić (Foto: D. S./Klix.ba)
Samir Avdić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, odgovarajući na pitanja građana u okviru Foruma odgovornosti, govorio je o mogućnosti gradnje pozorišta u u općini Novo Sarajevo, Novi Grad ili Ilidža.
Kazao je da u Ministarstvu ne postoji bilo kakav pisani trag inicijative o gradnji pozorišta na Dobrinji, što je bila vizija prethodnog ministra Mirvada Kurića.

"Moram vas upoznati da nemam saznanja vezana za inicijativu bivšeg ministra Kurića, jer na tragu vašeg pitanja u konsultacijama sa službenicima, odnosno saradnicima Ministarstva ne postoji bilo kakav pisani trag navedene inicijative", odgovorio je Avdić na pitanje o mogućoj gradnji novog pozorišta.

Kurić je, podsjetimo, sredinom 2019. godine izjavio da je njegova vizija da do kraja mandata realizira pozorište na području Novog Grada i da su početi razgovori. Kako je naveo bivši ministar, nudio se prostor u jednom krilu zgrade Radio- televizije, ali da nisu bili za tu opciju. Kako je tada kazao, bili su spremni platiti platiti lokaciju i izgradnju pozorišta na Dobrinji, za što novac nije bio problem.

"Vezano za izgradnju pozorišta na području Kantona Sarajevo, ideja nikada nije materijalizirana, odnosno tražila se adekvatna lokacija u općinama Novo Sarajevo, Novi Grad i sl., no do konačnog dogovora oko lokacije nikada nije došlo, te se nije ni krenulo u realizaciju ovog projekta. Postojala je materijalna osnova, odnosno budžetska sredstva u periodu 2016.-2019.godine, za izgradnju Male scene na području općine Centar (tačnije gdje se nalazi zgrada Tehnike Narodnog pozorišta Sarajevo), ali do realizacije ovog projekta nije došlo zbog neriješenih imovinskih-pravnih odnosa", objasnio je Avdić.

Dodao je da su u budžetu za 2021.godinu planirana sredstva za kapitalne projekte iz oblasti kulture u iznosu od 1.500.000 KM, ali da neće biti utrošena u Novom Sarajevu, Novom Gradu niti na Ilidži.

"Sredstva će biti usmjerena na projekte koje su delegirale općina Vogošća i općina Centar u iznosu 755.000 KM za kapitalne projekte iz oblasti kulture", objasnio je ministar Avdić.