|

Avdić: Ivanić kritizira Lajčaka, a ne Koštunicu i njegovo mješanje u unutrašnje stvari BiH

Avdić: Ivanić kritizira Lajčaka, a ne Koštunicu i njegovo mješanje u unutrašnje stvari BiH
0
F
FENA
4.11.2007. u 15:00
0
komentara
0

dijeljenja
Avdić: Ivanić kritizira Lajčaka, a ne Koštunicu i njegovo mješanje u unutrašnje stvari BiH
Kao izlaz iz vješto producirane krize koju kontrolišu Banja Luka i Beograd, Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, predlaže povjeru novog mandata predsjedavajućem u ostavci dr. Nikoli Špiriću.
"Mladen Ivanić koji je iz «inata» prihvatio kandidaturu za predsjednika RS-a, svjestan svoje gubitničke pozicije, da bi ovakvim zalaganjem tražio svoje mjesto u nekom budućem sastavu Vijeća ministara. On to i nekrije kada se zalaže da Špirić da prijedlog kadrovskih rješenja, iako dobro zna mehanizam i metodologiju kreiranja sastava Vijeća ministara", kaže se u reagiranju dr. Seada Avdića, predsjednika BH Slobodnih demokrata.

-Ivanić potcjenjuje um i razum onih koji čitaju Avaz, ljudi koji konačno dobro čitaju poruke iz Beograda i dobro znaju da su opravdane i pravno utemeljene Lajčakove mjere samo povod dubljim tektonskim poremećajima ove države koji su u interesu Republike Srbije obzirom na predstojeće konačne razgovore o budućem statusu Kosova. Ivanić ni riječi o odbrani međunarodno-pravnog subjektiviteta, digniteta i dostojanstva ove države spram politike koju vodi Koštunica, premijer Srbije, ni riječi o prijetnjama i otvorenom mješanju našeg susjeda u unutrašnje stvari naše zemlje.

Tezu Ivanića da Lajčakovim mjerama «jedini Srbi gube« treba čitati kao otpor da se konačno prekine zloupotreba etničko-entietskog načina glasanja i mehanizam blokade koji se obilato koristi redovno od poslanika i ministara iz RS-a.
Djeluje politički nepismeno pokušaj da se proda teza o opravdanosti Špirićeve ostavke koji je ovim činom slijedio isključivo stranačke inerese sa etničkim predznakom «zaboravljajući« interese države Bosne i Hercegovine, ističe Avdić.

-Špirić «jadikuje» kako se podržava OHR i Visoki predstavnik a ne ON i Vijeće ministara. Predsjedništvo BiH mora jasno reći Špiriću da je njegov model rada i opstrukcije jedan od temeljnih razloga krize i zastoja reformi u BiH, pozivati ga da se posveti interesima države BiH a ne SNSD-a, da učini napor na promjeni svog načina vođenja VM-a i konačno povuče ostavku, kaže se na kraju saopćenja predsjednika BHSD.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.