BiH
0

Avdić: Ivanić kritizira Lajčaka, a ne Koštunicu i njegovo mješanje u unutrašnje stvari BiH

FENA
Kao izlaz iz vješto producirane krize koju kontrolišu Banja Luka i Beograd, Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, predlaže povjeru novog mandata predsjedavajućem u ostavci dr. Nikoli Špiriću.

"Mladen Ivanić koji je iz «inata» prihvatio kandidaturu za predsjednika RS-a, svjestan svoje gubitničke pozicije, da bi ovakvim zalaganjem tražio svoje mjesto u nekom budućem sastavu Vijeća ministara. On to i nekrije kada se zalaže da Špirić da prijedlog kadrovskih rješenja, iako dobro zna mehanizam i metodologiju kreiranja sastava Vijeća ministara", kaže se u reagiranju dr. Seada Avdića, predsjednika BH Slobodnih demokrata.

-Ivanić potcjenjuje um i razum onih koji čitaju Avaz, ljudi koji konačno dobro čitaju poruke iz Beograda i dobro znaju da su opravdane i pravno utemeljene Lajčakove mjere samo povod dubljim tektonskim poremećajima ove države koji su u interesu Republike Srbije obzirom na predstojeće konačne razgovore o budućem statusu Kosova. Ivanić ni riječi o odbrani međunarodno-pravnog subjektiviteta, digniteta i dostojanstva ove države spram politike koju vodi Koštunica, premijer Srbije, ni riječi o prijetnjama i otvorenom mješanju našeg susjeda u unutrašnje stvari naše zemlje.

Tezu Ivanića da Lajčakovim mjerama «jedini Srbi gube« treba čitati kao otpor da se konačno prekine zloupotreba etničko-entietskog načina glasanja i mehanizam blokade koji se obilato koristi redovno od poslanika i ministara iz RS-a. Djeluje politički nepismeno pokušaj da se proda teza o opravdanosti Špirićeve ostavke koji je ovim činom slijedio isključivo stranačke inerese sa etničkim predznakom «zaboravljajući« interese države Bosne i Hercegovine, ističe Avdić.

-Špirić «jadikuje» kako se podržava OHR i Visoki predstavnik a ne ON i Vijeće ministara. Predsjedništvo BiH mora jasno reći Špiriću da je njegov model rada i opstrukcije jedan od temeljnih razloga krize i zastoja reformi u BiH, pozivati ga da se posveti interesima države BiH a ne SNSD-a, da učini napor na promjeni svog načina vođenja VM-a i konačno povuče ostavku, kaže se na kraju saopćenja predsjednika BHSD.