{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Avdibegović: Bh. šume su ljepotom oduvijek impresionirale

F
21.3.2014. u 15:43
10
3
Avdibegović: Bh. šume su ljepotom oduvijek impresionirale
10
Avdibegović: Bh. šume su ljepotom oduvijek impresionirale
Foto: FENA
Povodom 21. marta, Svjetskog dana zaštite šuma, prof. dr. Mersudin Avdibegović je u izjavi za Agenciju Fena kazao da je šuma oduvijek fascinirala čovjeka, kako u sferi racionalnog, tako i u sferi njegovog emocionalnog postojanja i djelovanja.
"Ona je bila i sve do našeg vremena ostala sigurno utočište u kriznim vremenima, biološki filter, nepresušni izvor saznanja i nezamjenjivi obnovljivi resurs", kazao je Avdibegović.

Naglasio je da su šume Bosne i Hercegovine svojom ljepotom oduvijek impresionirale, kako obične ljude i zaljubljenike u prirodu, tako i šumarske stručnjake, bez obzira na to odakle su dolazili i s kojom namjerom su boravili u njima.

"Struktura i dinamika šume, usklađenost odnosa između biljnih i životinjskih vrsta u okviru složenih šumskih ekosistema i tajanstvenost životnih manifestacija i procesa u njoj, čine šumu prirodnim fenomenom veoma prikladnim za uspostavljanje analogije s individualnim i kolektivnim životom čovjeka", ističe prof. Avdibegović.

Odgovarajući na pitanje zaštite monumentalne i fascinirajuće raznolikosti šuma Bosne i Hercegovine Avdibegović je kazao da bh. šume treba zaštititi koordiniranim aktivnostima svih aktera šumarske politike, a prije svega donošenjem odgovarajućih zakonskih rješenja koja bi regulirala sektor šumarstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: