{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Avdibegović: Bh. šume su ljepotom oduvijek impresionirale

F
21.3.2014. u 15:43
10
3
Avdibegović: Bh. šume su ljepotom oduvijek impresionirale
10
Avdibegović: Bh. šume su ljepotom oduvijek impresionirale
Foto: FENA
Povodom 21. marta, Svjetskog dana zaštite šuma, prof. dr. Mersudin Avdibegović je u izjavi za Agenciju Fena kazao da je šuma oduvijek fascinirala čovjeka, kako u sferi racionalnog, tako i u sferi njegovog emocionalnog postojanja i djelovanja.
"Ona je bila i sve do našeg vremena ostala sigurno utočište u kriznim vremenima, biološki filter, nepresušni izvor saznanja i nezamjenjivi obnovljivi resurs", kazao je Avdibegović.

Naglasio je da su šume Bosne i Hercegovine svojom ljepotom oduvijek impresionirale, kako obične ljude i zaljubljenike u prirodu, tako i šumarske stručnjake, bez obzira na to odakle su dolazili i s kojom namjerom su boravili u njima.

"Struktura i dinamika šume, usklađenost odnosa između biljnih i životinjskih vrsta u okviru složenih šumskih ekosistema i tajanstvenost životnih manifestacija i procesa u njoj, čine šumu prirodnim fenomenom veoma prikladnim za uspostavljanje analogije s individualnim i kolektivnim životom čovjeka", ističe prof. Avdibegović.

Odgovarajući na pitanje zaštite monumentalne i fascinirajuće raznolikosti šuma Bosne i Hercegovine Avdibegović je kazao da bh. šume treba zaštititi koordiniranim aktivnostima svih aktera šumarske politike, a prije svega donošenjem odgovarajućih zakonskih rješenja koja bi regulirala sektor šumarstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: