BiH
0

Avaz: Lagumdžija posljednji čovjek koji može govoriti o ratnim profiterima

FENA
Kompanija "Avaz" saopćila je danas da predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija nema nijedan argument prema kojem ova kompanija nije vlasnik svog budućeg objekta u Tuzli te ocjenjuje da je Lagumdžija posljednji čovjek koji može govoriti o ratnim profiterima.

Naime, Pres-služba "Avaza" navodi u saopćenju za javnost da je Štab vrhovne komande 1993. godine na Igmanu uhapsio "grupu kriminalaca s Fahrudinom Alićem i Abdulahom Kapićem na čelu (ukupno devet osoba), koji su sa sobom imali pun kofer kriminalnih ovlaštenja Lagumdžije da sakupljaju novac za Armiju RBiH".

Kompanija "Avaz" tvrdi da je problem bio u tome što je Lagumdžija udario vladin pečat na lažna imena i prezimena te ga stavio na brojeve stranih bankovnih računa fizičkih osoba, odnosno "svojih drugova kriminalaca, koji su sveti novac za potrebe odbrane zemlje stavljali u svoj džep i dijelili s Lagumdžijom".

Te godine formirana je i specijalna komisija na čelu s koordinatoricom Tatjanom Ljujić-Mijatović, članom Predsjedništva BiH i tadašnjim ministrom unutrašnjih poslova Jusufom Pušinom, koji su zvanično ispitivali nevjerovatno ratno profiterstvo, a Lagumdžiju je zatvora spasilo ranjavanje na ulici u Sarajevu, navodi kompanija "Avaz".

U saopćenju se također dodaje da činjenica da je Fahrudin Radončić tada bio u kabinetu komandanta Štaba vrhovne komande generala Sefera Halilovića i pomagao u razotkrivanju ove pljačke, jasno govori ko je i gdje bio u ratu i čime se tada bavio.

"Avaz" od Lagumdžije traži da odgovori na pitanja, između ostalog, da li je njegova vlast izručila alžirsku grupu, zašto ne poštuje sudsku presudu da vrati stvari i umjetničke slike koje je ukrao građanki Mejri Knežević, te da li je kao ministar vanjskih poslova oteo diplomatski pasoš rahmetli Aliji Izetbegoviću, a dao ga Kačavendi.

Također, neka od pitanja Lagumdžiji su i da li je njegova vlast prodala tenkove Izraelu, šta je uradio s prodajom bosanskog zlata i koliko je tom prilikom ukrao novca, te da li je 100 hiljada KM od Ekonomskog fakulteta vratio građanima ove zemlje.

Kada je riječ o zakonu o oduzimanju nezakonito stečene imovine, ova kompanija ističe da "Avazu" niko, a "pogotovo korumpirani političari koji su ukrali budžetski novac od studenata kao Lagumdžija", ne može mahati ovim zakonom.

-Ako se on ikada bude usvojio - što lopovski lobi na vlasti nikada neće dozvoliti - prva njegova žrtva mogu biti Zlatko Lagumdžija i grupa kriminalaca okupljena oko njega iz "Sarajevske pivare", smatra kompanija "Avaz".