BiH
0

Autoru grba Republike Srpske slijedi 10.000 KM

FENA
Svim zainteresiranim osobama upućen je javni poziv da učestvuju na konkursu za izradu prijedloga rješenja izgleda grba Republike Srpske.

Autor rada čiji prijedlog rješenja bude odabrala Komisija za utvrđivanje simbola RS-a, te bude predložen i usvojen od Narodne skupštine i kao konačno rješenje stupi na snagu, nakon objavljivanja izgleda grba u Službenom glasniku Republike Srpske, ima pravo na nagradu od 10.000 KM.

Komisija zadržava pravo da po sopstvenoj procjeni utvrdi mogućnost otkupne nagrade za još dva rada koji će biti nagrađeni s 2.000 KM.

Komisija je ranije utvrdila sve opće elemente strukture grba RS-a.

Prilikom izrade grba moraju se uvažavati Odluke Ustavnog suda kojom su sadašnji grb i himna RS-a proglašeni neustavnim, te zatraženo da se u tom simbolu RS-a moraju identifikovati druga dva naroda, bošnjački i hrvatski.

Komisija ima pravo od autora rada čiji rad bude kvalifikovan za prijedlog konačnog rješenja tražiti doradu ili izmjenu pojedinih elemenata izgleda grba, što je autor obavezan prihvatiti, osim u slučaju da te dorade ili dopune bitno mijenjaju karakter njegovog prijedloga i u tom slučaju je dužan da o neprihvatanju pismeno izvijesti Komisiju u roku od tri dana od dana saopćenja takvog zahtjeva.

Rok za slanje prijedloga rješenja po ovom konkursu je 25 dana od dana posljednjeg objavljivanja kokursa u javnim glasilima.