Refik Hodžić o spornoj pjesmici
0

"Autori se samo pridržavaju programa"

FENA
Autor udžbenika Muzičke kulture za 5. razred Refik Hodžić uputio je danas demanti na optužbu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke koja se odnosi na meksičku tradicionalnu narodnu pjesmu "La kukarača", navodeći da se on kao autor samo pridržavao programa koje je propisalo to Ministarstvo.

Ministarstvo je odgovornost za spornu pjesmu prebacilo na autora knjige jer se ona našla u programu pomenutog udžbenika.

Hodžić navodi da se svi autori javljaju na konkurs za pisanje udžbenika kojeg raspisuje Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. Konkurs je javan i nalazi se na web-stranici Ministarstva.

Komisija koju formira nadležno Ministarstvo određuje programske sadržaje udžbenika kojih se autori moraju pridržavati, jer u protivnom udžbenici ne bi prošli potrebnu recenziju, pojašnjava Hodžić u demantiju.

On tvrdi da se sporna meksička pjesma "La kukarača" nalazi u programskom sadržaju i tretira kao obavezna u programu među četiri narodne igre svijeta.

"Moje je ime kao autora udžbenika pomenuto u negativnom kontekstu, jer nisam pravio izbor pjesama i igara te ne mogu snositi nikakvu odgovornost u ovom slučaju", zaključuje Hodžić.

Mišljenja je da odgovornost treba tražiti u resornom ministarstvu te da ju je nekorektno prebacivati na druge.