BiH
0

Autori najboljih projekata Sajma ideja mladih KS kod gradonačelnice

FENA
Foto: Semiha Borovac
Foto: Semiha Borovac
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i zamjenik gradonačelnice Josip Jurišić sa suradnicima primili su danas predstavnike sedam srednjih škola s područja Kantona Sarajevo čiji projekti su proglašeni najboljim na Sajmu ideja mladih.

Grad Sarajevo je s po 500 KM podržao projekte pobjednika te smotre održane u organizaciji Omladinske informativne agencije. Čelnici Grada danas su čestitali pobjednicima te im uručili i simbolične poklone (značke s grbom Grada Sarajeva).

Čelnicima Grada danas su projekte prezentirali učenici Treće gimnazije, Srednje turističke, Srednje mješovite škole - Vogošća, Druge gimnazije, Srednje medicinske škole, Prve gimnazije, te Mješovite srednje škole veterinarskog smjera. Te škole su pobjednici lokalnog sajma ideja mladih održanog početkom juna, a prezentirani projekti uglavnom se odnose na tri oblasti - školu, humanitarne aktivnosti (zaštita životinja, renoviranje ili humanitarni koncerti) te kreativnost.

Gradonačelnica je pozdravila aktivnosti učenika i naglasila da su njihovi projekti dobar primjer za ostale mlade ljude i dokaz da se radom može doprinijeti razvoju društva u cjelini.

Gradonačelnica Borovac učenike je danas informirala o ideji da se tokom ljeta pokrene akcija na uklanjanju neprimjerenih grafita, te grafita ispisanih na neadekvatnim mjestima. Ona je pozvala učenike da se uključe u tu akciju i tako daju svoj doprinos za ljepše i čistije Sarajevo, zarade nešto novca, ali i korisno iskoriste slobodno vrijeme.

Grad Sarajevo budžetom je predvidio određena sredstva za te namjene, a sudjelovanje učenika u toj akciji označeno je kao dobar znak da mladi ljudi žele čisto i lijepo Sarajevo.

Današnjem susretu sa čelnicima Grada prisustvovali su i učenici Srednje zubotehničke škole koji su autori pobjedničkog projekta s lokalnih sajmova ideja mladih. Oni su prezentirali svoj projekt oralne higijene i najavili kampanju o zaštiti oralnog zdravlja u KS-u.

Predstavnici Omladinske informativne agencije ponudili su gradskim čelnicima da Grad Sarajevo bude partner u njihovom projektu kojim bi za 30 studenata s dobrim prosječnim ocjenama bilo omogućeno jednomjesečno putovanje po Evropi.