BiH
21

Autohtone sorte žitarica i kukuruza iz BiH u Globalnom sjemenskom trezoru

FENA
Institut za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci deponovat će 18. oktobra svoje prve uzorke iz kolekcije banke gena u Globalni sjemenski trezor Svalbard u Norveškoj.

Prvi uzorci koji će biti deponovani predstavljaju prinove autohtonih sorti i lokalnih populacija žitarica i kukuruza.

"Ukupan broj prinova koje se šalju u Globalni sjemenski trezor je 326", naveli su u saopćenju iz Instituta.

U narednom periodu bit će deponovane i ostale prinove iz banke gena Institita za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci, čime će ispuniti jednu od osnovnih obaveza osiguranja biljnih genetičkih resursa za sadašnje i buduće generacije.

Institut je 1. jula ove godine potpisao Ugovor o saradnji sa Nordijskom bankom gena (NordGen) u ime Kraljevskog norveškog ministarstva za poljoprivredu i hranu s ciljem deponovanja sigurnosne kolekcije sjemena u Globalni sjemenski trezor Svalbard.

Vlada Kraljevine Norveške je osnovala Globalni sjemenski trezor Svalbard 2008. godine kako bi se očuvali biljni genetički resursi.

Globalni sjemenski trezor se nalazi u Longyearbyenu, daleko na sjeveru, 1.300 km od polarnog kruga, u uslovima stalnog leda.

Banke gena širom svijeta šalju svoje uzorke sjemena u Globalni sjemenski trezor Svalbard s ciljem sigurnog dugoročnog čuvanja materijala u prirodnim uslovima stalnog leda.

U trezoru se trenutno nalazi sjeme više desetina sorti esencijalnih prehrambenih usjeva kao što su pasulj, pšenica i pirinač, a zastupljeno je više od 4.000 biljnih vrsta.

Ovi uzorci sjemena predstavljaju duplikate sjemenskih kolekcija koje se čuvaju u nacionalnim, regionalnim i međunarodnim bankama gena.