Intervencija inspekcije
0

Autoceste FBiH: Firma "Špic beton" odlaganjem otpada uzurpira lokaciju ispod mosta obilaznice

E. M.
Nakon što su mještani Perinog hana kod Zenice svjedočili odlaganju građevinskog otpada ispod mosta trase Zeničke obilaznice, reagovali su i iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine kazavši da trpe štetu zbog firme Špic beton koja odlaganjem otpada uzurpira lokaciju.

Iz Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH su kazali da su upoznati s činjenicom da građevinske mašine u vlasništvu preduzeća Špic beton iz Zenice odlažu građevinski materijal ispod mosta trase Zenica jug - Zenica sjever čime uzurpira lokaciju.

"Nedavno je izvršen inspekcijski nadzor od federalnog građevinskog inspektora koji je sačinio zapisnik i izdao rješenje kojim je zatraženo da JP Autoceste FBiH riješi ovaj problem", kazali su nam iz Autocesta FBiH te dodali:

"Zbog štete koju preduzeće trpi, JP Autoceste FBiH je izjavilo žalbu na nepotpuno utvrđeno činjenično stanja i upoznalo Federalnu upravu za inspekcijske poslove i Federalno ministarstvo prostornog uređenja kao drugostepeni organ, da deponovani materijal nije u svrhu izgradnja autoceste. Dokaz tome je da je izgradnja poddionica Drivuša – Klopče završena u januaru 2020. godine i da je za istu dobivena upotrebna dozvola", rečeno je.

Na lokaciji se već neko vrijeme uz stubove mosta vrši odlaganje materijala, a za sada nije poznato ko će i na koji način riješiti ovu problematiku, odnosno, ko je odobrio i ko će u konačnici materijal koji je dovezen odvesti na drugu lokaciju.