Već 26 dana
25

Autobuska stanica u Zenici još uvijek blokirana, radnici najavili žalbu na rješenje suda

E. M.
Radnici Zenicatransa već 26 dana u blokadi drže autobusku stanicu u Zenici. Rješenja i ispunjenja njihovih zahtjeva nisu ni na pomolu, a gradonačelnik Fuad Kasumović jasno je poručio da tri miliona KM, koja radnici očekuju, neće dobiti.

Iza vozača Zenicatransa - prevoz putnika su i dva neuspjela štrajka glađu jer nisu uspjeli doći do svojih zahtjeva, a posljednji štrajk su prekinuli jer je, kako su kazali, gradonačelniku Kasumoviću svejedno i da svi umru od gladi.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Inicijative vijećnika da se pomogne radnicima Zenicatransa preko amandmana kojima bi im se uplatilo tri miliona KM za plaće, sredstva za rad, dio poreznog duga, izmirenje obaveza prema dobavljačima i nove vozne jedinice, nisu naišle na razumijevanje u Gradskom vijeću kada je Kasumović povukao Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu i predložio Odluku o privremenom finansiranju, što nije usvojeno.

Predsjednik Sindikata Zenicatrans Huso Sarvan je izjavio da su najave Kasumovića za deblokadu stanice samo riječi.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"On je više puta najavio deblokadu pa do nje nije došlo. Neka nam pošalju dokument zvanične institucije po kojem mi moramo deblokirati stanicu i mi ćemo to odmah uraditi. Nemamo s čim raditi i zbog toga je stanica blokirana, ali svi radnici dolaze na svoja radna mjesta", kaže Sarvan.

Jučer su održali i sastanak sa granskim sindikatom saobraćaja i veza s kojim su dogovorili dalje aktivnosti, a ponuđena im je i pravna i savjetodavna podrška.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Shodno Odluci Općinskog suda u Zenici da radnici Zenicatransa imaju 15 dana za deblokadu stanice, oni su odlučili iskoristiti zakonski rok za žalbu te će ona narednih dana biti upućena i to zato što zbog nedostatka komunikacije s granskim sindikatom nisu imali pravo izjašnjavanja pred sudijom.

Dnevna šteta po ovom preduzeću prema posljednjim i zvaničnim informacijama direktora Darmina Terzića iznosi od 1.800 KM do 2.200 KM, a ne kako se prvobitno govorilo o iznosima blizu 20.000 KM.