Mladić iz Rudog
2.2k

Autistični mladić Slavko Mršević pisao ministarstvu: Obećavam da ću biti dobar u školi

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Nakon što je Ministarstvo obrazovanja RS poništilo odluku Školskog odbora Srednjoškolskog centra Rudo da se Slavko Mršević, dječak sa blagim oblikom autizma, vrati u školu Slavko se odlučio pismom obratiti ministarstvu.

Pismo koje je objavljeno na društvenim mrežama prenosimo u cijelosti:

Podnosilac zahtjeva Slavko Mršević, učenik s Aspergerovim sindromom (autizam), ovim putem obavještava naslov da je 8. aprila 2019. godine podnio tužbu nadležnom sudu u upravnom sporu, a protiv navedenog rješenja.

Ovim putem, u skladu sa čl. 14. st. 2. Zakona o upravnim sporovima RS, podnosilac zahtjeva traži od naslova da odloži izvršenje osporenog akta kojim se zabranjuje Slavku da mjesec dana prije mature bude prisutan u svom razredu i tako mu se koliko-toliko umanje posljedice diskriminacije, budući da je očigledno da bi izvršenje tužiocu nanijelo nenadoknadivu štetu, a odlaganje ne samo da nije protivno javnom interesu, nego je u tužiočevom direktnom interesu i u širem interesu društva, s obzirom na značaj inkluzije i poštovanja osnovnih prava pojedinaca.

Protivna stranka, Školski odbor SŠC Rudo je donosilac prvostepenog akta koji je po nadzoru ministarstva stavljen van snage, te je i njima u pravnom interesu da odluka Školskog odbora SŠC Rudo ostane na snazi koja Slavku dozvoljava ovu integraciju sa svojim drugovima nakon skoro tri godine diskriminacije. Stoga je nesporno da su se kumulativno stekli svi uslovi iz člana 14. st. 2 i da je opravdano da se izvršenje odloži kako bi se spriječile dalje negativne posljedice po zdravlje i dobrobit podnosioca.

S obzirom na hitnost zahtjeva, traži se od naslova da o zahtjevu odluči u što kraćem roku, a najkasnije osam dana od dana podnošenja zahtjeva.

Bez obzira na sve prethodno izrečene pravne termine koje su pripremili moji advokati i u koje se ne razumijem baš najbolje, želim da Vas zamolim da me pustite da s mojim drugovima budem u učionici makar mjesec dana i da posle odem s njima na matursku proslavu, jer mi oni mnogo nedostaju. Obećavam da ću biti dobar u školi i da mojoj sreći neće biti kraja ako mi ukažate ovu milost.

Puno vam od srca hvala, Slavko.