Odšteta 11.000 KM
3.6k

Autistični mladić iz Rudog Slavko Mršević vraća se u školu, kažnjeni škola i ministarstvo

Klix.ba
Slavko Mršević (Foto: Klix.ba)
Slavko Mršević (Foto: Klix.ba)
Osnovni sud Višegrad danas je naložio da se Slavku Mrševiću omogući hitni povratak u školu iz koje je prošle godine izbačen zbog autizma, a nadležnima u ovom slučaju izrečena je kazna.

Naime, Sud u Višegradu donio je presudu prema kojoj su tuženi Srednjoškolski centar Rudo, kojeg je pohađao Mršević, te Ministarstvo prosvjete Republike Srpske prekršili zakon jer su brutalno zabranili pohađanje nastave autističnom mladiću.

"Imam informaciju da je Sud danas donio ovakvu odluku iako nismo još uvijek dobili rješenje i to čekamo. S jedne strane puno znači za cijelu porodicu i za sve ljude koji su nam bili podrška i koji su bili na našoj strani. Za nas je ovo satisfakcija, jer smo znali da je škola bukvalno prekršila zakon i bez ikakvog razloga Slavku su onemogućili školovanje. S druge strane nikakav novac ne može nadoknaditi štetu koja je počinjenja prema mom djetetu. Tako da su nam osjećanja pomješana, prošle su dvije i po, skoro tri godine, on faktički od 2016. godine ne pohađa školu i sad je odluka da se vrati u školu, gdje da se vrati kad njegova generacija bukvalno završava srednjoškolsko obrazovanje za dva mjeseca", kaže Slavkov otac Nenad Mršević.

Pored hitnog povratka u školske klupe, Sud je i izrekao finansijsku odštetu koju tuženi moraju isplatiti, i to simboličnih 11.000 KM.

"Čekamo još okončanje krivičnog postupka. Šteta koju su napravili brutalnim kršenjem zakona i neljudskim ponašanjem koje gradić Rudo nije zabilježio u svojoj historiji je nepopravljiva i teška. Ali, samo naprijed hrabri dječače, za tebe je budućnost osigurana, a njihova po zaslugama", napisao je na svom Facebooku Bojan Bajić, pravni zastupnik Slavka Mrševića.

Podsjećamo, autistični Mršević iz Rudog prošle godine uzburkao je javnost kada je na svom Facebook profilu objavio fotografiju ispred škole u Rudom i napisao kako svi osim njega imaju pravi ući u školu.

On je bez ikakvog zakonskog razloga izbačen iz škole. Prema riječima njegovog oca Nenada Mrševića, Slavko je u školu upisan 2015. i u prvom polugodištu je dobivao ocjene koje mu nisu zaključene. Drugo polugodište je okončao neocijenjen tako da nije mogao nastaviti školovanje. Stoga je njegov otac o ovom slučaju obavijestio sve relevantne institucije te podnio tužbu protiv deset osova zbog kršenja zakona o srednjem obrazovanju i uskraćivanja prava dječaku na školovanje.