{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Autistična djeca u BiH nemaju nikakvu podršku

F
23.6.2012. u 17:03
19
3
Autistična djeca u BiH nemaju nikakvu podršku
19
Autistična djeca u BiH nemaju nikakvu podršku
Foto: Ilustracija
Udruženje za podršku djeci i roditeljima "Budućnost" danas je u sarajevskoj Općini Novi Grad organizovalo okrugli sto o temi "Autizam danas" sa željom da podsjeti javnost i nadležne institucije na probleme sa kojima se susreću djeca iz autističnog spektra i njihovi roditelji.
"Takve probleme potrebno je sistemski rješavati, a prisutni su od uspostavljanja dijagnoze do edukacije roditelja, koji apsolutno nemaju nikakvu podršku, te nemaju adekvatan pristup“, rekla je Feni Dževida Sulejmanović predsjednica Skupštine

Udruženja za podršku djeci i roditeljima "Budućnost", kojem je u organizaciji ovog događaja pomogla američka humanitarna organizacija Speech Pathology Group. Učesnici okruglog stola su bili studenti iz Tuzle i stručnjaci u ovoj oblasti iz Lukavca i Zenice.

Ovo je nastavak projekta "Autizam danas" koji je počeo 2009. godine, čiji je cilj da pomogne djeci oboljeloj od autizma i da se educiraju stručnjaci koje rade s djecom.

Na taj način su se sa stručnjacima iz Amerike razmijenjena iskustva, te prezentirane metode po kojima se riješavaju ovakvi problemi u SAD-u.

"Tako smo se upoznali sa posebnim metodama koje se koriste u radu s djecom sa posebnim potrebama, te oboljelom od autizma, a koje se zasnivaju na principima primijenjene bihevioralne analize“, kazala je Sulejmanović.

Udruženje za podršku djeci i roditeljima "Budućnost" Kantona Sarajevo je humanitarna, vanstranačka, nevladina dobrovoljna organizacija koja okuplja roditelje i/ili staratelje i djecu, a u cilju ostvarivanja svih oblika pomoći i podrške djeci i roditeljima u stvaranju poticajnog okruženja za razvoj djece, kao i pomoć roditeljima ili starateljima oko pripreme djece za školske aktivnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: