{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Autistična djeca u BiH nemaju nikakvu podršku

F
23.6.2012. u 17:03
19
3
Autistična djeca u BiH nemaju nikakvu podršku
19
Autistična djeca u BiH nemaju nikakvu podršku
Foto: Ilustracija
Udruženje za podršku djeci i roditeljima "Budućnost" danas je u sarajevskoj Općini Novi Grad organizovalo okrugli sto o temi "Autizam danas" sa željom da podsjeti javnost i nadležne institucije na probleme sa kojima se susreću djeca iz autističnog spektra i njihovi roditelji.
"Takve probleme potrebno je sistemski rješavati, a prisutni su od uspostavljanja dijagnoze do edukacije roditelja, koji apsolutno nemaju nikakvu podršku, te nemaju adekvatan pristup“, rekla je Feni Dževida Sulejmanović predsjednica Skupštine

Udruženja za podršku djeci i roditeljima "Budućnost", kojem je u organizaciji ovog događaja pomogla američka humanitarna organizacija Speech Pathology Group. Učesnici okruglog stola su bili studenti iz Tuzle i stručnjaci u ovoj oblasti iz Lukavca i Zenice.

Ovo je nastavak projekta "Autizam danas" koji je počeo 2009. godine, čiji je cilj da pomogne djeci oboljeloj od autizma i da se educiraju stručnjaci koje rade s djecom.

Na taj način su se sa stručnjacima iz Amerike razmijenjena iskustva, te prezentirane metode po kojima se riješavaju ovakvi problemi u SAD-u.

"Tako smo se upoznali sa posebnim metodama koje se koriste u radu s djecom sa posebnim potrebama, te oboljelom od autizma, a koje se zasnivaju na principima primijenjene bihevioralne analize“, kazala je Sulejmanović.

Udruženje za podršku djeci i roditeljima "Budućnost" Kantona Sarajevo je humanitarna, vanstranačka, nevladina dobrovoljna organizacija koja okuplja roditelje i/ili staratelje i djecu, a u cilju ostvarivanja svih oblika pomoći i podrške djeci i roditeljima u stvaranju poticajnog okruženja za razvoj djece, kao i pomoć roditeljima ili starateljima oko pripreme djece za školske aktivnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: