Održali sastanak
7

Autistična djeca nisu došla na nastavu, roditelji smatraju da Centar "Vladimir Nazor" nije spreman

Piše: M. N.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Roditelji djece iz autističnog spektra koja pohađaju EDUS-ov obrazovni program održali su jutros sastanak s direktorom Centra "Vladimir Nazor" u Sarajevu kako djeca konačno nastavila neophodno obrazovanje.

Otac autističnog dječaka i član Vijeća roditelja EDUS-a Saudin Hrnjić kazao je kako danas nisu doveli danas djecu jer su došli da provjere koliko je škola spremna za početak nastave ove kategorije.

"Utvrdili smo da škola apsolutno nije spremna za početak nastave. Došli smo da demantujemo neistinite izjave ministra Elvira Kazazovića i direktora centra Mersudina Kadrića da je sve spremno. Potpisali su ugovor s nekim edukatorima kojih je nedovoljno da bi 160 djece danas krenulo u školu", kazao je Hrnjić.

Istakao je kako je to urađeno bez ikakve saglasnosti rukovodstva EDUS-a, iako je direktor Kadrić to bio obavezan prema sporazumu koji su potpisali.

"Kadrić na svoju ruku samovoljno provodi akcije koje su mimo dogovora, ne uzimajući u obzir kako se to reflektira na djecu i roditelje", kazao je Hrnjić.

Edukator Adnan Šunj, koji je jučer potpisao ugovor s Centrom "Vladimir Nazor", kazao je kako su došli na posao i čekali djecu, ali djeca nisu stigla.

"Imamo prostor kapaciteta za 140 djece i pripremamo dodatni prostor za djecu koja su najavljena da će nam doći", kazao je Šunj pokazujući prostorije.

Postorije pripremaju učenici Srednje škole za strukovno obrazovanje zajedno sa svojim profesorom.

U izjavi za Klix.ba direktor Kadrić je ranije izjavio kako je centar "Vladimir Nazor" bio spreman prvi dan primiti djecu, te da EDUS nema dovoljno edukatora zbog čega djeca nisu krenula u školu.