|

FOTO
/
Austrijski general Robert Brieger novi komandant EUFOR-a

Austrijski general Robert Brieger novi komandant EUFOR-a
0
F
FENA
6.12.2011. u 14:21
12
komentara
0

dijeljenja
Austrijski general Robert Brieger preuzeo je danas od generala Bernharda Baira, također Austrijanca, dužnost komandanta Snaga Evropske unije (EUFOR) na svečanoj pripomredaji u bazi Butmir.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Primopredaja dužnosti izvršena je u prisustvu operativnog komandanta operacije Althea generala Richarda Shirreffa, čije je sjedište u Briselu, a ovom prilikom je specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen uručio dosadašnjem komandanta Bairu Medalju za učešće u misiji pod okriljem EU.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj predstavnika međunarodnih organizacija, diplomatskog kora i bh. institucija.

General Bair, koji odlazi iz BiH nakon dvije godine na dužnosti komandanta EUFOR-a, naveo je da je za vrijeme njegovog mandata EUFOR radio na tome da omogući sigurno okruženje i normalni standrad života u BiH, kao u zemljama Evropske unije.

Za to vrijeme EUFOR je imao relevantan i pozitivan uticaj na civilni
život u BiH, a gledao je i u budućnost radeći na zbližavanju mladih iz cijele zemlje.

Bair je istaknuo da EUFOR uživa široku podršku u BiH, a veliko zadovoljstvo mu je pružalo to što je EUFOR zadržao poštovanje među svim bh. narodima.

Novi komandant Brieger je zahvalio na povjerenju koje mu je dato u ključnom trenutku za mir i stabilnosti u Evropi.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Po njegovim riječima, izazovi koji stoje pred EUFOR-om tiču se korištenja sve manjih resursa za održavanje sigurnosti, s tim da mora ostati zagarantirana sposobnost za vojno djelovanje. U tom kontekstu sve veću ulogu imat će rezervne snage.

Njegova namjera je da izvršava povjereni zadatak u bliskoj saradnji sa šefom Delegacije EU, visokim predstavnikom, širom međunarodnom zajednicom i bh. vlastima.

Operativni komandant operacije Althea general Shirreff čestitao je generalu Bairu na uspjehu u protekle dvije godine, koje su prošle bez bilo kakvog nasilja ili ozbiljne prijetnje sigurnom okruženju.

Međutim, izrazio je razočaranje što se u BiH ne vidi politički napredak, jer to ometa evropske integracije zemlje.

Svi žele vidjeti kraj ovakvog angažmana u BiH, ali će EU otići tek kada bude postignuto političko rješenje prihvatljivo svim stranama i kada ne bude ugrožena regionalna stabilnost, istakao je on.

General Shirreff je, također, govorio o smanjenju broja pripadnika EUFOR-a, ali je pritom naglasio da su zemlje članice EU odlučne da odvrate one koji žele da potkopaju postignuti napredak. Zato će izvan BiH postojati jake i sposobne rezervne snage, koje mogu djelovati u svakom trenutku.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Na kraju je šef Delegacije EU Sorensen naveo da je Evropska unija u potpunosti predana evropskoj perspektivi BiH, a njeno ojačano prisustvo u zemlji je dokaz čvrste podrške napretku evropskih integracija BiH kao suverene, ujedinjene zemlje.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...