{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Austrijski general Robert Brieger novi komandant EUFOR-a

F
6.12.2011. u 14:21
0
12
Austrijski general Robert Brieger novi komandant EUFOR-a
0
Austrijski general Robert Brieger preuzeo je danas od generala Bernharda Baira, također Austrijanca, dužnost komandanta Snaga Evropske unije (EUFOR) na svečanoj pripomredaji u bazi Butmir.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Primopredaja dužnosti izvršena je u prisustvu operativnog komandanta operacije Althea generala Richarda Shirreffa, čije je sjedište u Briselu, a ovom prilikom je specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen uručio dosadašnjem komandanta Bairu Medalju za učešće u misiji pod okriljem EU.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj predstavnika međunarodnih organizacija, diplomatskog kora i bh. institucija.

General Bair, koji odlazi iz BiH nakon dvije godine na dužnosti komandanta EUFOR-a, naveo je da je za vrijeme njegovog mandata EUFOR radio na tome da omogući sigurno okruženje i normalni standrad života u BiH, kao u zemljama Evropske unije.

Za to vrijeme EUFOR je imao relevantan i pozitivan uticaj na civilni
život u BiH, a gledao je i u budućnost radeći na zbližavanju mladih iz cijele zemlje.

Bair je istaknuo da EUFOR uživa široku podršku u BiH, a veliko zadovoljstvo mu je pružalo to što je EUFOR zadržao poštovanje među svim bh. narodima.

Novi komandant Brieger je zahvalio na povjerenju koje mu je dato u ključnom trenutku za mir i stabilnosti u Evropi.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Po njegovim riječima, izazovi koji stoje pred EUFOR-om tiču se korištenja sve manjih resursa za održavanje sigurnosti, s tim da mora ostati zagarantirana sposobnost za vojno djelovanje. U tom kontekstu sve veću ulogu imat će rezervne snage.

Njegova namjera je da izvršava povjereni zadatak u bliskoj saradnji sa šefom Delegacije EU, visokim predstavnikom, širom međunarodnom zajednicom i bh. vlastima.

Operativni komandant operacije Althea general Shirreff čestitao je generalu Bairu na uspjehu u protekle dvije godine, koje su prošle bez bilo kakvog nasilja ili ozbiljne prijetnje sigurnom okruženju.

Međutim, izrazio je razočaranje što se u BiH ne vidi politički napredak, jer to ometa evropske integracije zemlje.

Svi žele vidjeti kraj ovakvog angažmana u BiH, ali će EU otići tek kada bude postignuto političko rješenje prihvatljivo svim stranama i kada ne bude ugrožena regionalna stabilnost, istakao je on.

General Shirreff je, također, govorio o smanjenju broja pripadnika EUFOR-a, ali je pritom naglasio da su zemlje članice EU odlučne da odvrate one koji žele da potkopaju postignuti napredak. Zato će izvan BiH postojati jake i sposobne rezervne snage, koje mogu djelovati u svakom trenutku.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Na kraju je šef Delegacije EU Sorensen naveo da je Evropska unija u potpunosti predana evropskoj perspektivi BiH, a njeno ojačano prisustvo u zemlji je dokaz čvrste podrške napretku evropskih integracija BiH kao suverene, ujedinjene zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: