Austrijski general preuzima zapovjedništvo nad EUFOR-om

F
FENA
5.11.2009. u 09:38
0
1
Austrijski general preuzima zapovjedništvo nad EUFOR-om
0
Austrijski general preuzima zapovjedništvo nad EUFOR-om Foto: Reuters
Dok se neke države zbog Afganistana povlače s Balkana, Austrija svoj angažman pojačava i od decembra će u Bosni i Hercegovini vojnim snagama Evropske unije (EUFOR) zapovijedati austrijski general, najavio je austrijski ministar odbrane Norbert Darabos.
On je u intervjuu bečkom sedmičniku "News" kazao da zapadni Balkan za austrijsku vojsku ostaje težište sudjelovanja u međunarodnim mirovnim misijama.

Kada je riječ o BiH, Darabos je podsjetio da je austrijsko preuzimanje zapovjedništva nad snagama EU-a, uz Valentina Inzka kao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, snažan signal koji pokazuje da je Austriji zapadni Balkan važan.

"Ovu regiju ne smijemo ispustiti iz vida. Sigurnosno stanje je stabilno, ali politički razvoj BiH je u teškoj fazi. Važne političke odluke Valentina Inzka zahtijevaju sigurnosno-političko utemeljenje. Zbog toga Austrija smatra da u Bosni ne smije doći do prenagljenog povlačenja evropske mirovne misije. To sam rekao i svojim kolegama u EU-u", kazao je Darabos.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: