Zapadni Balkan
0

Austrijski general preuzima zapovjedništvo nad EUFOR-om

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dok se neke države zbog Afganistana povlače s Balkana, Austrija svoj angažman pojačava i od decembra će u Bosni i Hercegovini vojnim snagama Evropske unije (EUFOR) zapovijedati austrijski general, najavio je austrijski ministar odbrane Norbert Darabos.

On je u intervjuu bečkom sedmičniku "News" kazao da zapadni Balkan za austrijsku vojsku ostaje težište sudjelovanja u međunarodnim mirovnim misijama.

Kada je riječ o BiH, Darabos je podsjetio da je austrijsko preuzimanje zapovjedništva nad snagama EU-a, uz Valentina Inzka kao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, snažan signal koji pokazuje da je Austriji zapadni Balkan važan.

"Ovu regiju ne smijemo ispustiti iz vida. Sigurnosno stanje je stabilno, ali politički razvoj BiH je u teškoj fazi. Važne političke odluke Valentina Inzka zahtijevaju sigurnosno-političko utemeljenje. Zbog toga Austrija smatra da u Bosni ne smije doći do prenagljenog povlačenja evropske mirovne misije. To sam rekao i svojim kolegama u EU-u", kazao je Darabos.